a stromu. K rodu rozmarín prináleží 5 rastlinných druhov zo Stredomoria, podľa niektorých autorov sa však jedná iba o monotypický rod, t. j. že zahŕňa iba jediný druh rozmarín lekársky.
Popis: Rozmarín lekársky je vytrvalá bylina či poloker s celokrajnými, čiarkovitými listami. Listy sú tuhé až kožovité, na kraji podvinuté, strieborno šedozelené. Intenzívne a charakteristicky vonia. Kvitne na modro.
Kde ho nájdete: Rozmarín je pôvodným druhom juhozápadnej Európy. U nás sa iba pestuje. V zimnom období ho musíme chrániť pred mrazom. Najlepšie prezimuje v studenom skleníku, dá sa však pestovať aj ako izbová rastlina.
K čomu sa používal predtým: Rozmarín bol používaný už v stredoveku nielen ako korenie, ale aj ako liečivá bylina a kadidlo. Rozmarín bol, a do dneška zostal symbolom lásky a smrti. Motív rozmarínu sa často objavuje v ľudovej poézii a piesňach. Z Matthioliho herbára sa dozvedáme, že rozmarínové drevo slúžilo k výrobe lutní. V 16. storočí bol rozmarín známy ako prostriedok proti žalúdočným problémom, ochoreniu pečene a sleziny. Používal sa aj proti reumatizmu ako posilňujúci liek. Rozmarínový kvet s chlebom a soľou sa užíval nalačno, lebo vraj ostril zrak. Rozmarín bol, samozrejme, v našich krajoch už v stredoveku obľúbeným korením, obzvlášť do plniek a k mäsu.
Zber: V čase kvetu, alebo po odkvete zbierame listy rozmarínu, alebo z nedrevnatých častí vetvičiek celú vňať. Listy sušíme v tieni v dobre vyvetranom priestore. Teplota pri sušení by nemala prekročiť 30 až 35 °C.
Obsahové látky: Hlavnou obsahovou látkou celej čeľade hluchovkovitých sú silice. V rozmaríne je jej 2,5 percenta.
Účinky na organizmus: Rozmarín podporuje trávenie aj chuť k jedlu. Zvyšuje totiž prekrvenie tráviaceho ústrojenstva, zvyšuje vylučovanie žlče a ovplyvňuje tvorbu tráviacich enzýmov. Rozmarín zlepšuje celkovú psychickú a fyzickú kondíciu, používa sa pri rekonvalescencii a pri liečbe chronických ochorení srdca a ciev starších pacientov. Rozmarínová kúpeľ pôsobí povzbudivo predovšetkým vďaka dráždeniu pokožky a čuchových receptorov. Droga pôsobí tiež močopudne a zvyšuje prekrvenie v oblasti malej panvy.
Použitie: Na zápar sa používa jednotlivá dávka 1,5 g drogy, alebo 1 kávová lyžička na šálku vody. Pri dlhodobom používaní rozmarínu je táto dávka zároveň maximálnou dennou dávkou. Na studený macerát používame dávku 2 kávové lyžičky. Pri príprave aromatického kúpeľa použijeme 50 g drogy na dva litre vody, ktoré ďalej riedime v kúpeli. Pri vonkajšom použití na obklady je dávka 10 g drogy na pohár vody.
Toxicita a vedľajšie účinky: Aj nepatrné zvýšenie terapeutických dávok môže vyvolať zdravotné problémy a môže byť nebezpečné zvlášť pre tehotné ženy. Používanie rozmarínu patrí výhradne do rúk lekára.
Autor: iká
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.