zariadenia postrádali. Zrejme jediným pravým dôvodom je všeobecná ekonomická situácia, ale aj situácia podnikateľov, ktorí sú radi, že ako tak stoja na nohách. Po vyplatení všetkých nevyhnutných platieb im mnohokrát peniaze na plánované investície neostanú. Nikto dnes nepúšťa peniaze len tak, do vetra, aj keď investícia do klimatizácie by nebola už len kvôli klientom, ktorí do reštaurácie prídu, márnou. Mnohí stravníci sa dnes sťažujú, že v interiéroch reštaurácií sa zle dýcha a osvieženie či schladenie v podobe kvalitnej klimatizácie by najmä v horúčavách padlo mnohým vhod. Nevynímajúc starších ľudí, citlivých na extrémne horúčavy. Situáciu sme mapovali aj v niekoľkých spišskonovoveských reštauráciách. Zistili sme, že nie všetci majitelia reštaurácií si dnes môžu dovoliť do tak nákladného zariadenia investovať. V reštaurácii Fontána majú vzduchotechniku len v jednej z troch miestností, aj keď úvahy o rozšírení klimatizácie podľa slov obchodnej riaditeľky Fontány v Spišskej Novej Vsi Márie Lesňákovej určite niekoľkokrát padli. "Odskúšali sme to v miestnosti, kde sa fajčí a veľmi sa nám to osvedčilo. Odsávacie zariadenie sa ukázalo ako efektívne, vzduch sa takýmto spôsobom prečistí. Samozrejme, že by sme ho radi využívali aj v ďalších miestnostiach, ale momentálne na to nie sú finančné prostriedky. Neviem vám presne povedať, koľko sme investovali do tohto klimatizačného zariadenia, ale pokiaľ viem, málo to rozhodne nebolo. Jednoducho, musíme šporiť, aby sme si to mohli dovoliť," hovorí M. Lesňáková. Ako dodáva, každý chce dnes prísť do prostredia, v ktorom je čerstvý vzduch a služby na úrovni. V reštaurácii v Dome kultúry v Spišskej Novej Vsi namontovali čističku vzduchu iba pred rokom a ako vraví prevádzkarka zariadenia Viera Kamenická, rozdiel je evidentný. "Bola to dobrá investícia, aj keď nie najmenšia. Stálo nás to zhruba 70-tisíc korún a zatiaľ to pre naše potreby postačuje. Čistička filtruje vzduch. Pre túto investíciu sme sa rozhodli najmä kvôli fajčiarom, i keď nie len kvôli nim. Pre hostí je to rozhodne plus, pretože sú v čistom ovzduší a určite to vedia oceniť. Dnes je to v takýchto zariadeniach už bežnou záležitosťou. O rozšírení klimatizácie neuvažujeme, pretože priestory máme v prenájme, nie sú naše, takže zatiaľ do toho určite investovať nemienime," povedala V. Kamenická. V Legenda Pub v Spišskej Novej Vsi si dali na tomto zariadení záležať. Ako nám povedala manažérka zariadenia Michaela Bakošová, v pube majú filtre, ktoré pokryjú kapacitu 150 ľudí aj kvalitnú vzduchotechniku. "Zákazník si dnes vyberá a ani klimatizácia nie je zanedbateľnou záležitosťou. Je pravdou, že kúpa takýchto zariadení predstavuje nákladnú položku, ale rozhodne sa to oplatí. Ak si chceme získať zákazníka, museli sme brať do úvahy aj tento fakt," konštatuje M. Bakošová. Ako dodáva, klimatizácia by dnes v reštauráciách chýbať nemala. Aj keď je v tunajšom pube vzduchotechnika zatiaľ postačujúca, M. Bakošová tvrdí, že pri väčšom množstve návštevníkov, najmä fajčiarov, by nebolo zlé ju ešte rozšíriť. V niektorých ďalších reštauráciách sme sa osobne presvedčili, že nie všade je situácia rovnaká. Z niektorých reštauračných zariadení odchádzajú zákazníci doslova mokrí. Otvorené okná, ktoré dnu lákajú muchy, otravujúce zákazníkov, nič neriešia. Zrejme nie všetci podnikatelia či majitelia podnikov si môžu dovoliť rozviazať vrecko s peniazmi. Do budúcnosti však budú musieť o takejto investícii pri súčasnom trende boja o zákazníka vážne pouvažovať.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.