univerzitách. Odtiaľ sú zdroje primárnych, základných informácií. Vo firmách sa realizuje aplikovaný výskum, to znamená, s koncovkou až do komercie. To máte tak ak Volkswagen nevyvinie nový model Passatu, skrachuje, nepredá nič a bude dvadsať rokov vyrábať to isté. U nás, to žiaľ nefunguje a mnohokrát štátne výskumné ústavy sú neefektívne," tvrdí riaditeľ spoločnosti Herbaton, s.r.o, Klčov RNDr. Ján Orinčák. Je presvedčený, že výskum tohto druhu by bolo potrebné podporiť na úrovni akademickej pôdy alebo Slovenskej akadémie vied. Len tak je možné vyrobiť výrobok, ktorý je v konečnom dôsledku predajný na trhu. "Spolupracujeme s poľnohospodárskou fakultou v Nitre a s nimi sme spolu aj v európskom programe VEGA. To obnáša šľachtenie nového ovocného druhu pod názvom Lomicera kamčatská. V súčasnosti tento druh už predávame, ľudia to majú v záhradkách a môžem povedať, že táto plodina má veľmi priaznivé účinky na zrak a vôbec zdravie človeka. Jednoducho, ak s niečím robíme, ideme až do molekuly," vysvetľuje J. Orinčák. Herbaton dnes spolupracuje s ovocinárskou fakultou v Lednici, ale aj s výskumnými ústavmi v Maďarsku a Poľsku. Ako vraví J. Orinčák, dnes sa uplatňujú na trhu v Česku, Poľsku, Rakúsku a Maďarsku. "Mnohokrát majú naši podnikatelia veľké oči a snažia sa uplatiť na veľmi náročných trhoch EÚ. My sa zatiaľ držíme tohto stomiliónového trhu a ak zvládneme ten, pôjdeme aj ďalej," dodáva riaditeľ dnes úspešnej šľachtiteľskej stanice, ktorá má svoje konkurencieschopné miesto na domácom, ale v súčasnosti už aj na prestížnom zahraničnom trhu.
Autor: dub
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.