Zdôrazňuje sa aj to, že väčšina všetkých nádorových ochorení - až 70 percent súvisí do značnej miery s nevhodnou výživou. Každé tretie ochorenie spôsobuje nadmerná konzumácia cukru, tuku a alkoholu, takže ich obmedzenie znamená väčšiu šancu pre zdravý život. Taktiež prevencia, ale nie iba v jenom - dvoch druhoch zeleniny. Tá je v pestrosti.
Pripomeňme si:
- Zásadný význam pre prevenciu nádorových ochorení má vláknina. Denne by sme jej mali skonzumovať 27 gramov.
- Nezaobídeme sa ani bez pravidelného prísunu vitamínu C. Dôležitý pre vývoj bunky je zeleň, najmä z prirodzených zdrojov. Odporúčaná minimálna dávka je: ryby dvakrát týždenne, denne celozrnné pečivo, čím častejšie orechy, cesnak, cibuľu.
- Nezabúdajme na kyslo-mliečne výrobky ako napr. kefír, jogurty alebo acidofilné mlieko, ktoré pomáhajú vytvárať mikroflóru v tráviacom systéme a tým môžu zabrániť pôsobeniu karcinogénnych dávok.
- Veľký význam pre prevenciu rakovinových ochorení má sója, ktorá je nositeľom takých látok, ktoré majú schopnosť znížiť množstvo nádorových buniek.
- Treba mať na pamäti, že žiadna jednotlivá potravina s obsahom určitej protirakovinovej (antikarcinogénnej) látky sama osebe veľa nezmôže. Naopak, treba varovať pred akoukoľvek jednostrannosťou ako škodlivým faktorom. Iba vhodne zostavená pestrá skladba stravy môže mať výrazný preventívny alebo liečebný účinok.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.