pri pražení tuk prská.
Maslo na natieranie ochutíme postrúhaným syrom a potom nemusíme pripravovať nátierku.
Maslo neprepaľujeme, lebo prepálením horkne a nedá sa konzumovať. Spôsobuje jednak tráviace ťažkosti, jednak sa pri značnom prepaľovaní tuku tvoria karcinogénne látky.
Maslo rozpúšťame, ak ho chceme uchovať na dlhší čas. Rozpustením maslo zvoľna odparujeme, až ho zbavíme vody. Potom ho necháme ustáť, stuhnutý koláč tuku premieľame a zvyšný cmar vylejeme. Potom čistý tuk znovu rozpustíme a vylejeme do vyparených pohárov alebo smaltovaných nádob. Vychladnuté uzavrieme a uchovávame v tme, aby bol tuk chránený proti svetlu.
Maslo zbavíme zlej príchuti, keď k nemu pri rozpúšťaní pridáme kúsok opečenej chlebovej kôrky. Čerstvé maslo môžeme tiež ponoriť do vody a v nej ho premiesiť so štipkou jedlej sódy.
Husacia masť je málo tuhá, preto do nej pridávame vždy trochu bravčovej masti.
Mastné krémy trieme z masla alebo margarínu s cukrom a ďalšími prísadami (žĺtky, vanilka, kakao a pod.). Aby krémy neboli veľmi sýte, nastavujeme ich kašou uvarenou z mlieka a hrubej múky (1/4 l mlieka, 40 g hrubej múky). Vychladnutú kašu vmiešame po častiach do speneného tuku. Na prípravu krémov môžeme použiť aj predávané prípravky, napr. Kremix.
Olej pridávame do vody pri dusení niektorej jarnej zeleniny. Zeleninu jednak ochutí, jednak sa lepšie využijú vitamíny rozpustné v tukoch.
Olej sa nezakalí, keď do neho pridáme trochu soli.
Stuhnutý olej uložený v špajzi sa v zime zakalí. Fľašu postavíme do nádoby s teplou vodou a necháme pozvoľna zohrievať. Zákal zmizne a olej dostane opäť správnu konzistenciu.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.