Korzár logo Korzár

Sója nielen pre vegetariánov

Sója nie je len pre vegetariánov, ako si mnohí myslia. Patrí k najhodnotnejším a najvyváženejším potravinám pre obsah bielkovín, vysokohodnotných

tukov, vitamínov, minerálnych látok. Ako jediná rastlina obsahuje esenciálne aminokyseliny. Kto trpí napr. na cukrovku, vysoký krvný tlak, je obézny, alergický a má aj ďalšie chronické choroby, ten by mal zaradiť do svojho jedálnička práve sóju. Niektorí by ju aj vyskúšali, lenže nevedia ju správne pripraviť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako pripravíme sóju

Sóju pred varením umyjeme, namočíme do dvojnásobného množstva studenej vody a najmenej 8 hodín alebo cez noc nechápe napučať. Potom vodu zlejeme a sóju prepláchneme pod tečúcou vodou. Variť ju môžeme dvoma spôsobmi. V obyčajnom hrnci: na 1 šálku napučanej sóje dáme 4 šálky studenej vody a 1 lyžičku citrónovej šťavy. Varíme poloprikryté na miernom ohni asi 2,5 hodiny a podľa potreby dolievame teplú vodu, aby bola v hrnci stále rovnaká hladina vody. Počas varenia zberáme penu a šupy. Tesne pred dovarením pridáme trocha soli. Uvarenú sóju scedíme.

SkryťVypnúť reklamu

V tlakovom hrnci varíme sóju nasledovne: na 1 šálku napučanej sóje dáme 2 šálky studenej vody, 1 koliesko citróna alebo jednu lyžičku citrónovej šťavy a 1 - 1,5 lyžičky oleja. Varíme 25 - 30 minút, potom odstavíme z ohňa a necháme 10 - 15 minút stáť. Tlakový hrniec otvoríme, pridáme trocha soli a odkryté varíme ešte asi 10 - 15 minút, pričom zberáme penu a šupy. Uvarenú sóju scedíme.

Sója je uvarená vtedy, keď ju môžeme ľahko rozmliaždiť medzi prstami, alebo ju jednoducho ochutnáme, či je mäkká. Čas varenia zbytočne nepredlžujeme, lebo sója stvrdne.

Keďže varenie sóje je časovo náročné, môžeme si uvariť väčšie množstvo a skladovať ho niekoľko dní v chladničke alebo v mrazničke aj dlhší čas. Dáme zmraziť aj časť vody, v ktorej sa sója varila, budeme ju potrebovať na prípravu niektorých jedál.

SkryťVypnúť reklamu

* 250 g sóje, t. j. šálka, je asi 600 g uvarenej

* 1 šálka uvarenej sóje je asi 220 g

* Na prípravu jedál používajme slnečnicový olej

* Koreníme radšej saturejkou ako mletým čiernym korením

* Ako prílohu podávajme veľa šalátu zo surovej zeleniny

* Rozpočet receptov je pre 4 osoby

Sójové fašírky

Potrebujeme: 100 - 150 g ovsených vločiek, trocha mlieka, 2 cibule, 1 - 2 lyžice oleja, 350 g varenej mletej sóje, 2 - 4 strúčiky cesnaku, 2 vajcia, majoránku, saturejku alebo mleté čierne korenie, trocha materinej dúšky, soľ, strúhanku z grahamových rožkov, olej na vyprážanie.

Postup: Ovsené vločky pokropíme horúcim mliekom alebo vodou. Cibuľu speníme na oleji. K mletej sóji pridáme ovsené vločky, spenenú cibuľu, rozotretý cesnak, vajcia, koreniny, soľ a všetko dobre zmiešame. Mokrými alebo naolejovanými rukami formujeme fašírky, obalíme ich v strúhanke a vyprážame v horúcom oleji. Môžeme ich piecť aj v rúre na pekáči vymastenom olejom 3 - 5 minút z každej strany. Podávame so zemiakmi, ryžou, rôznymi prívarkami a sezónnym šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Sójová polievka so zeleninou

Potrebujeme: 2 lyžice oleja, 1 - 2 menšie cibule, 1 lyžičku mletej červenej papriky, 3 mrkvy, 1 petržlen, 1 malý zeler, 1 Ľ l vody, 1 bobkový list, 2 - 3 strúčiky cesnaku, 2 zemiaky, kúsok zelenej papriky, saturejku alebo mleté čierne korenie, 1 - 2 lístočky mäty priepornej, soľ, 2 šálky varenej sóje.

Postup: Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme červenú papriku, strúhanú alebo nadrobno pokrájanú zeleninu, trocha podlejeme vodou a dusíme. Neskôr pridáme bobkový list, cesnak, pokrájané zemiaky, kúsok zelenej papriky, koreniny, soľ. Dolejeme vodou, pridáme uvarenú sóju a varíme asi 15 - 20 minút.

Autor: Ga

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  2. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  6. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  7. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  1. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  2. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  3. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí
  4. Najlepšia dovolenka s deťmi pri mori: Kam letieť z Košíc?
  5. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  7. Na Marka oharka do jarka
  8. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 26 919
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 19 569
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 8 505
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 412
  5. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 979
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 316
  7. Kondičný tréner: Motivácia na zmenu nestačí 4 007
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 965
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu