Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty zo Zemplína (1.)

K najvýchodnejšej časti nášho územia patrí Zemplín. Zo severovýchodu ho ohraničuje pohorie Vihorlat, ostatné územie je súčasťou Východoslovenskej

nížiny. V minulosti bolo na Zemplíne veľa lesov, riek a močarísk. Rieka Laborec, ktorá preteká od severu na juh, tu vytvárala množstvo ramien. Aj keď by sa zdalo, že Východoslovenská nížina poskytovala bohatý zdroj obživy, nebolo to tak. Početné záplavy spôsobovali, že úroda bola často veľmi skromná. Až vybudovaním Zemplínskej Šíravy sa tento problém podarilo odstrániť a Zemplín sa stal úrodným krajom. Napriek všetkému však hlavným zdrojom obživy tunajších ľudí bolo poľnohospodárstvo. Miestni gazdovia sa hrdili svojou potravinovou sebestačnosťou. To, čo rodina potrebovala, gazdovstvo zabezpečilo. Starostlivosť o pôdu bola teda prvoradá a k výberu pestovaných plodín a chovu domácich zvierat sa pristupovalo veľmi starostlivo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nepísaným zákonom bola aj veľká šetrnosť, povedala nám jedna z našich kuchárok pani Mária Semjanová z Poruby nad Vihorlatom. Vyhodiť sa nesmelo vôbec nič, dokonca sa nevylievala ani voda, v ktorej sa umýval riad. Tá sa neskôr použila na prípravu pokrmu pre ošípané. A čo sa jedávalo? Pre túto kuchyňu bola typická striedmosť a jednoduchosť, ale aj vynaliezavosť a fantázia pri vymýšľaní zaujímavých chuťových variácií. V kuchyniach prevládali strukoviny a múčne jedlá, zelenina, ovocie a mlieko. Vajíčka sa väčšinou predávali a jesť mäso bolo sviatkom. Medzi najobľúbenejšie patrili halušky - hičkoše, rezance na mnoho spôsobov, pirohy, ktoré museli plávať v rozpraženom masle. Veľkej obľube sa tešili lokše. Hovorí sa, že kto ich len raz ochutná, bude ich chuť a vôňu vyhľadávať stále. Robili sa tu brouzové lokše na kvasnom mlieku (brouza - sóda bikarbóna), známa bola aj tarhana lokša s makom, orechami, mliekom, alebo kyslou kapustou, či bandurkova lokša na mašine pečena a s maslom piročkami mascena. Tá posledná chutila najlepšie s kyslým mliekom. Varievala sa aj dziňanka (tekvicová omáčka), pasuľová polievka s bandurkami (fazuľová polievka so zemiakmi), zameška na sladko (kukuričná kaša) a vo sviatky napríklad aj čeregy. Recept na ne nám prezradila pani Malvína Gajdošová, ktorá vychovala štyri dcéry a každá z nich sa stala vychýrenou kuchárkou. Čeregy kedysi nesmeli chýbať pri žiadnej slávnostnej príležitosti. Robili sa na fašiangy, ale aj na Nový rok, tiež pri dôležitých poľnohospodárskych prácach. Keďže sa im pripisovala aj ochranná a plodonosná funkcia, nosili sa aj šestonedieľkam a nechýbali ani na krstinách. Dnes ich pani Malvína robí vtedy, keď chce potešiť vnúčence alebo ak si chce uctiť hostí čímsi starosvetsko lahodným. A hoci sa vám príprava bude podľa receptu zdať ľahká, aj čeregy môžete pokaziť! Stalo sa to aj pani Malvína kedysi dávno, keď čerstvo vydatá chcela potešiť svojho najdrahšieho, avšak do cesta zabudla pridať brouzu. Výsledkom sa veru nemohla chváliť...

SkryťVypnúť reklamu

Čeregy, ktoré upiekla pre televízny kulinársky štáb však chutili znamenite a okrem nich nám venovala aj niekoľko typických zemplínskych receptov.

Čeregy

550 g polohrubej múky, 0,25 l kyslého mlieka, vajce, tuk, práškový cukor, sóda bikarbóna, soľ.

Mlieko, múku, vajce a soľ zmiešame na vláčne cesto. Pridáme pol kávovej lyžice sódy bikarbóny, premiešame a na doske vyvaľkáme. Cesto krájame na štíhle kosoštvorce, ktoré po oboch stranách vyprážame na horúcom tuku. Hotové posypeme práškovým cukrom.

Kapustníky

800 g hrubej múky, 400 g zemiakov, 2 vajcia, cukor, olej, práškový cukor, soľ.

Na plnku: 800 g hlávkovej kapusty, práškový cukor, soľ, masť, čierne mleté korenie.

Zemiaky uvaríme v šupe, ošúpeme a ešte teplé pretlačíme. Pridáme k nim preosiatu múku, vajcia, soľ a vypracujeme cesto. Polovicu cesta uložíme na vymastený plech po celej jeho ploche. Navrstvíme kapustovú plnku, posypeme cukrom a zakryjeme druhou rozvaľkanou časťou cesta. Obe cestá po bokoch spojíme, zvrchu omastíme, popicháme vidličkou po celej ploche a necháme piecť v rozohriatej rúre. Upečený kapustník pokrájame na štvorce a posypeme cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Plnka: Očistenú kapustu pokrájame na drobno, dáme ju do skaramelizovaného cukru, trochu osolíme, dusíme do mäkka a nakoniec okoreníme.

Plnená lokša

600 g polohrubej múky, 200 g hrubej múky, vajce, soľ, čierne mleté korenie, maslo.

Hubová plnka: 400 g čerstvých húb, cibuľa, masť.

Plnka z kyslej kapusty: kyslá kapusta - 400 g, cibuľa, masť.

Z hlávkovej kapusty: hlávková kapusta - 400 g, masť.

Z múky, vajca, vody a soli pripravíme mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pokrájame ho na väčšie štvorce, ktoré plníme pripravenými plnkami - hubovou, kapustovou.

Hubová: na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme čerstvé nakrájané huby, soľ, korenie a podusíme. Kapustové - hlávkovú kapustu nakrájame na drobno a podusíme na masti do mäkka, dochutíme soľou a korením, rovnako pripravíme aj plnku z kyslej kapusty. Naplnené lokše pečieme na rozpálenej platni sporáka z oboch strán.

Lokša s tvarohom

600 g polohrubej múky, 200 g hrubej múky, 600 g tvarohu, 100 g masla, 600 ml mlieka, soľ.

Z múky a vody pripravíme mäkké cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske, pokrájame na široké pláty a poprepichujeme vidličkou. Pečieme na rozpálenej platni po oboch stranách. Upečené polámeme na menšie kúsky a prepláchneme vriacou vodou. Mierne popražené maslo zalejeme mliekom, necháme prevrieť, pridáme tvaroh a všetko nalejeme na pripravenú lokšu. Pred podávaním necháme chvíľu odstáť na teplom mieste.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 193
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 103
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 679
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 867
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 154
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 928
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 149
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 060
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 048
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 230
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 208
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 060
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 048
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 230
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 208
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu