napísali, že slaninku si môžeme dovoliť iba občas, ak nechceme zbytočne priberať a nevydáme menej energie ako jej prijmeme, niekoľko čitateliek s nami nesúhlasilo. Argumentovalo tým, že organizmus potrebuje tuky, aj živočíšne a že ich dedovia jedli slaninu pravidelne. Je to pravda, ale aj ťažko fyzicky pracovali. Oproti tomu žena v kancelárii alebo v domácnosti pri 80 90 kg hmotnosti slaninu naozaj nepotrebuje.
Každý je strážcom svojho zdravia a pri neradostných údajoch o vzostupe srdcovo-cievnych ochorení by mal vedieť, že slanina, klobásy, mastné mäso a pokrmy by mal konzumovať v minimálnom množstve. Po jednej polemike som vybrala z chladničky kúsok slaninky, nakrájala z nej päť plátkov, tie dala na hlboký tanier a vložila do mikrovlnky. Slanina nemala v surovom stave ani 10 dekagramov, vyškvarila sa však z nej masť, ktorú sme naliali do malého pohára od horčice. Výsledok, ktorý zdokumentovala naša redakčná fotografka Judita Čermáková, vidíte na snímke. Z toho vyplýva ponaučenie keď máte chuť na slaninu, zjedzte ju radšej vyškvarenú a masť vylejte. Tak isto je to aj s klobásou. Zdravšie je, ak ju zohrejete v mikrovlnke. Budete prekvapení množstvom tuku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.