Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty zo Zemplína (2.)Ako sme už písali v prvej časti, kulinárske chodníčky zaviedli náš televízny štáb na Zemplín a z Poruby nad Vihorlatom sme

Recepty zo Zemplína (2.)

Ako sme už písali v prvej časti, kulinárske chodníčky zaviedli náš televízny štáb na Zemplín a z Poruby nad Vihorlatom sme vám ponúkli niekoľko receptov. V Pozdišovciach nás privítala misou plnou zlatistých koláčov pani kuchárka Zuzana Jurková. A nebola to misa hocijaká, ale zdobená motívmi temperamentnej karičky a pochádzala ako inak, z dielne pozdišovských hrnčiarskych majstrov. Na Zemplíne azda niet domácnosti, kde by nemali aspoň drobnôstku od pozdišovských hrnčiarov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tradícia výroby rôznej keramiky z pálenej hliny má svoje korene až v 19. storočí, kedy došlo k rozmachu vidieckeho hrnčiarstva, čo súviselo s rozširovaním trhov aj mimo územia Slovenska. Podmienkou pre úspešnú hrnčiarsku výrobu bol, samozrejme, dostatok kvalitnej hliny. Hrnčiari vyrábali pre domácnosti rôzne druhy úžitkového riadu: hrnce, krčahy, džbány, misy, taniere, pekáče, dolkáne, ale i napríklad kahany na svietenie. Hrnčiari pracovali v dielni najmä v zime a v ostatných častiach roka svoje výrobky rozvážali a predávali na trhoch a jarmokoch. Na dedinách sa hrnčiarsky tovar zvykol tiež vymieňať za obilniny alebo strukoviny. Domácnosti boli vybavené týmto riadom podľa počtu členov rodiny a majetnosti, pričom zaujímavý je zvyk jesť zo spoločnej misy. Rodina sa pri stole stretávala zvyčajne ráno a večer. Misa, z ktorej si každý naberal svojou drevenou lyžicou mala niekedy priemer aj 50 cm. Hustejšie kašovité pokrmy sa jedávali tak, že naplnená lyžica sa namočila v mlieku alebo omastku. Ak boli jedlá redšie, namáčal sa do nich chlieb, placky, ale i koláče. Celkom malé deti kŕmila mama a tie väčšie sedávali na lavici a jedávali z menších misiek. Dnes bohato zdobené glazúrované misy a taniere zdobia často steny chát a chalúp a dotvárajú tak štýlové interiéry. Postupne ich z políc kredencov vytlačil porcelán a na ten zas dnes útočia plasty. Pani Zuzka Jurková, tak ako všetci Pozdišovčania, však pozná hodnotu keramiky a v jej domácnosti veru nechýba. Zaujímali sme sa aj o to, čo najradšej jedávali hrnčiari, keď prišli po šichte domov. Dozvedeli sme sa, že si radi pochutnali na hustých polievkach, omáčkach, haluškách, pirohoch, lokšiach a obľúbené boli aj kreple, plnené slivkovým lekvárom. Na stole nesmel chýbať ani kalíštek dobrej domácej slivovičky, ktorú si tak ako lekvár robievali sami. Pani Zuzka nám prezradila, že to majú v rodine zadelené takto: jeden rok varia lekvár, ten druhý zas pália slivovicu. Všetci sú tak spokojní a my sme ochutnali jedno i druhé. Potešila nás známa chuť páleného i netradičná kombinácia lekváru a škvarkového cesta. Veríme, že čitateľom Víkendu zas urobia radosť recepty na staré zemplínske pochúťky, ktoré nám vďačne venovali miestne gazdiné.

SkryťVypnúť reklamu

Polnina

Potrebujeme: 300 g údeného mäsa, 300 g bravč. mäsa zo stehna, 8 žemlí, 6 vajec, 2 veľké cibule, 200 g údenej slaniny, čierne ml. korenie, soľ, sódu bikarbónu, zelenú petržlenovú vňať, hladkú múku.

Postup: Nadrobno nakrájame údené mäso i varené bravčové mäso. Žemle pokrájame na kocky a jemne pokropíme mliekom. Rozbijeme 6 vajec, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Masu premiešame, dochutíme mletým čiernym korením, soľou, zelenou petržlenovou vňaťou, pridáme opraženú slaninku s cibuľou a nakoniec jemne vmiešame sneh. Z hladkej múky, 1 vajca a vody pripravíme cesto ako na rezance. Cesto vystelieme vymastenú formu, nalejeme naň masu a okrajmi cesta prikryjeme. Popicháme vidličkou, potrieme vaječným žĺtkom a pečieme.

Kreple

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 500 g oškvarkov, soľ, 1 vajce, mlieko, droždie, cukor, slivkový lekvár.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Z mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý po vykysnutí vlejeme do preosiatej múky. Pridáme vajce a podľa potreby mlieko a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí ho vyvaľkáme na plát hrubý asi 1 cm, potrieme ho pomletými škvarkami a preložíme. Tento postup opakujeme 3 krát. Nakoniec cesto rozvaľkáme, vykrajujeme z neho štvorce do prostriedku ktorých dáme za lyžičku slivkového lekváru, stočíme, vyformujeme rožky a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatova.

Pasuľová polievka s bandurkami

(fazuľová so zemiakmi)

Potrebujeme: 300 g fazule, 80 g oleja, 50 g cibule, 200 g zemiakov, 500 ml kyslého mlieka, červenú papriku, 80 g sójovej múky, 15 g cesnaku, 10 g octu, soľ.

Postup: Prebratú, umytú a namočenú fazuľu necháme variť. Do polomäkkej pridáme na kocky pokrájané zemiaky. Z oleja, časti múky a cibule pripravíme ružovú zápražku, primiešame červenú papriku, zriedime studenou vodou a vlejeme do fazule. Druhú časť múky rozmixujeme v kyslom mlieku a fazuľový vývar zahustíme. Polievku prevaríme, dochutíme rozrezaným cesnakom a octom.

Dziňanka

Potrebujeme: 2000 g žltej tekvice, 100 g ryže, 1500 ml mlieka, 100 g cukru, soľ.

Postup: Očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu varíme v menšom množstve vody, kým sa úplne nerozvarí. Pridáme prebratú a umytú ryžu a dovaríme. Nakoniec zalejeme mliekom, necháme prejsť varom a dochutíme soľou, prípadne cukrom. Podávame s pečivom, chlebom a pod.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 865
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 8 193
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 6 374
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 977
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 368
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 125
  7. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 2 081
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 035
  1. Soňa Fröhlichová: Grand Tour of Switzerland alias cestovanie po Švajčiarsku
  2. Patrik Benčík: Bude nová bytovka na Mukačevskej 7 v Prešove postavená skôr ako skončí vyšetrovanie tragédie?
  3. Martin Turčan: Chobot v hlave predsedu vlády
  4. Marian Letko: Z denníka chrapúňa. Moje zlodejiny a klamstvá odhalené. Do psej matere…
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Ako pracujú sudcovia, ktorí pojednávajú profilové kauzy čurillovcov?
  6. Martin Greguš: Kde je slovenský minister zahraničia? Mlčí, keď bijú našich...
  7. Radoslav Záhumenský: Objavte Manínsku tiesňavu, prírodný klenot Slovenska, ktorý musíte vidieť
  8. Katarína Sélešiová: Hviezdny prach
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 15 893
  2. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 15 343
  3. Monika Albertiová: Máme po puči 12 671
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 8 143
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 778
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 546
  7. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 6 977
  8. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 5 627
  1. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  2. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  3. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  4. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  5. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  6. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
  7. Radko Mačuha: Organizátor majdanu bol na káve pred úradom vlády.
  8. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu