totiž tiež prijímame oveľa viac, ako je potrebné.
Denaturovaný znamená "zbavený prírodného stavu". Vo výžive sa pod tým rozumie zjemňovanie potravín prostredníctvom rôznej techniky a technologických postupov, aby strava bola požívateľná a stráviteľná. Najjednoduchším príkladom sú rôzne formy kuchynskej úpravy, ako je varenie, dusenie, pečenie a podobne.
Niektoré potraviny v prírodnom stave, ak majú byť stráviteľné, musia v určitom rozsahu prejsť aj kuchynskou úpravou. Základnou chybou stravovania našej civilizácie však je, že zanedbávame potraviny v surovom stave, nie denaturované, a uprednostňujeme jedlá, pripravované teplou cestou.
Denaturizácia potravín začína však už dlho pred ich kuchynskou úpravou. Typickým príkladom je priemyselné "zušľachtenie" napríklad výrobkov z bielej múky alebo z ryže. Touto úpravou získavajú výrobky len prázdne kalórie. ale neobsahujú potrebné výživné látky. Ich podiel vo výžive človeka však rastie neúmerne vysoko (biely chlieb, biele pečivo, múčne jedlá a podobne). Nečudo teda, že odborníci čoraz väčšmi odporúčajú zvýšiť spotrebuje tmavého (samoražného) chleba.
Autor: Go
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.