Pórový šalát (pre 4 osoby)
Potrebujeme: 800 g póru, 1 dl vody, 0,2 dl citrónu alebo octu, soľ - podľa chuti, 30 g cukru, 1 lyžica oleja.
Postup: Pór očistíme, dobre umyjeme, necháme odtiecť a nakrájame na jemné kolieska. Osolíme, pridáme vodu, cukor, ocot (alebo citrón) podľa chuti. Nakoniec pridáme olej a dobre zamiešame.
Podávame k hlavným pokrmom.
Fazuľový šalát (pre 4 osoby)
Potrebujeme: 200 g fazule bielej (tmavej), soľ podľa chuti, čierne mleté korenie, 1 malá cibuľa, 0,5 dl vody, 1 lyžica citrónu (alebo octu), 1 polievková lyžica pokrmového oleja, 1 polievková lyžica petržlenovej vňate.
Postup: Fazuľu preberieme, umyjeme, zalejeme studenou vodou a necháme asi 6 hodín odmočiť. Na druhý deň fazuľu uvaríme vo vode, v ktorej sa máčala. Scedíme ju a necháme vychladnúť. Vychladnutú osolíme, okoreníme, pridáme pokrájanú cibuľu, citrón (alebo ocot), olej a ľahko zamiešame. Pri podávaní posypeme sekanou petržlenovou vňaťou.
Ovocný šalát z južného ovocia (pre 4 osoby)
Potrebujeme: 100 g kiwi, 150 g grapefruitu, 150 g hrozna, 150 g mandarínok, 120 g banánu, citrón - podľa chuti.
Postup: Kiwi, grapefruit, mandarínky a banán ošúpeme. Kiwi a banán nakrájame na kolieska, grapefruit pokrájame na kocky, mandarínky rozoberieme na mesiačiky. Všetko dáme do misy, pridáme odstopkované hrozno a pokvapkáme citrónom. šalát môžeme aj trochu prisladiť.
Cvikla s jablkami a chrenom (pre 4 osoby)
Potrebujeme: 800 g cvikly, 200 g jabĺk, 50 g chrenu, 1 dl vody, 50 g cukru, 1 polievková lyžica citrónu alebo octu, soľ, rasca.
Postup: Čisto umytý cviklu dáme variť. Uvarenú scedíme, za tepla ošúpeme a necháme vychladnúť. Cviklu rozštvrtíme a nakrájame na jemné plátky. Jablká očistíme a nakrájame tak ako cviklu. Chren očistíme a nastrúhame na strúhadle. Ocot rozriedime vodou, pridáme cukor, soľ a rascu. Nálev prevaríme, necháme trochu vychladnúť a nalejeme na cviklu s jablkami a chrenom. Necháme dobre vychladnúť. Podávame ako doplnok k jedlám.
Autor: G/Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.