Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Turiec ktosi kedysi dávno nazval turčianskou záhradou a nie nadarmo. Sú tu hole, grúne, bystriny, pestrá kvetena i fauna. Rieka Turiec je posledným

útočiskom hlavátky v Európe a doliny ako Blatnická, či Gaderská vo Veľekj Fatre sú skvostami, ktoré jednoducho treba vidieť. Turiec je aj lesnatý kraj a ešte na sklonku 19. storočia skoro polovicu územia pokrývali hory, lesy a háje. Oráčiny bolo málo, nedosahovali ani tretinu rozlohy kraja a to bola aj hlavná príčina toho, prečo obyvatelia svoj kraj opúšťali. Tak ako sa zo susednej Trenčianskej stolice zberali chlapi do sveta s drotárskymi krošňami, z Turca odchádzali olejkári so skrinkami tzv. pudlami, v ktorých roznášali po svete voňavé oleje. Asi v 40-tich obciach tejto oblasti sa obyvatelia zaoberali lisovaním a destilovaním liečivých olejov. Bolo ich nepreberné množstvo: rascový, limbový, borievkový, rozmarínový, feniklový, terpentínový atď. Veľmi známy sa stal uhorský, alebo karpatský balzam. Bol to kosodrevinový olej, ktorý sa získaval buď narezávaním mladých vetvičiek kosodreviny a zachytávaním vytekajúceho oleja, alebo destiláciou vody, v ktorej sa nechali vetvičky vyvariť. Tento olej slúžil na prípravu rôznych tekutých liekov a mastí. Zaujímavé je aj to, ako rýchlo prišli Turčania na dôležitosť "kultúry obalu". Liečivé oleje a masti balili do fľaštičiek a téglikov, ktoré dovážali z Viedne a označovali ich honosnými nápismi a aby zvýšili ich hodnovernosť, ozdobovali ich pečaťami jezuitskej rehole. Prvé olejkárske cesty Turčanov zaviedli do Holandska, neskôr chodievali aj do iných európskych štátov. Najčastejšie však obchodovali v Rusku, kam v časoch vrcholiacej olejkárskej slávy chodievalo ročne až 3-tisíc olejkárov. Pozoruhodný je aj obchod so šafránom, ktorý sa rozvinul. Obchodovalo sa so sušenými bliznami a čnelkami tohoto nežného fialového kvetu, ktoré sa používali ako pochutina do jedál a nápojov, ale aj pri príprave ľudových liekov, kozmetických prostriedkov a maliarskych farieb. Šafrán bol dokonca aj platidlom. Olejkári a šafraníci veľmi prispeli k zmene života v Turci. Jednak domov prinášali peniaze, ale aj nové myšlienky, poznatky o neznámych krajinách aj znalosť iných jazykov. Olejkárstvo teda výrazne ovplyvnilo život v tomto kraji a preniklo aj do folklórnej tvorby.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Recepty na jedlá, ktoré kedysi rozvoniavali v kuchyniach turčianskych dreveníc nám pomohla zozbierať Dr. Zora Mintalová z Etnografického múzea v Martine. Ako nám povedala (varievalo sa z toho, čo gazdovstvo dalo). Základom boli zemiaky, ktoré sa tu jedávali napr. aj s makom. Používali sa tiež do cesta na pirohy, ale aj lokše. Z krúpov sa robili polievky i žgance. Ovčiarstvo zas bolo zdrojom bryndze a samozrejme mäsa. Toto sa na zimu zasolilo a odkladalo do súdkov. Jedávalo sa varené s fazuľou, zemiakmi, kapustou, alebo len tak - s chlebom. Z kysnutého cesta sa zas robili koláče, ktoré boli prázdne i plnené. Obľúbené boli makové, orechové i lekvárové záviny, slané i sladké bryndzovníky, pletienky posypané makom a ako inak - buchty. Plnili sa hruškovým i slivkovým lekvárom, tvarohom a posýpali cukrom s makom, upraženou strúhankou, alebo aj tvarohom a polievali sa maslom. Čitateľom Víkendu ponúkame recept nielen na túto sladkú voňavú pochúťku, ale aj na ďalšie starosvetské špeciality, ktoré varili gazdiné v Turci i pre našich svetobežníkov - olejkárov.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiaky s makom a maslom

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 10 dkg maku, 5 dkg masla.

Postup: Surové zemiaky olúpeme, pokrájame, uvaríme v osolenej vode, scedíme. Pomelieme mak, uvarené zemiaky dáme do misy, roztopíme, vylejeme na zemiaky, posypeme pomletým alebo roztlčeným makom.

Šajtľava

Potrebujeme: 1 l vody, čerstvé kapustné listy 4-5, 3-4 zemiaky, rasca, soľ, slanina, cibuľa, múka, červená paprika.

Postup: Do vody dáme variť očistené a na krížalky pokrájané zemiaky, pridáme polámané a potrhané kapustné listy (nie pokrájané), pridáme rascu a soľ, uvaríme. Upražíme pokrájanú slaninku, pridáme pokrájanú cibuľku, trošku mletej červenej papriky, múky a lejeme do polievky, necháme prevrieť.

Parené buchty

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, štipka soli, kryštálového cukru, droždie, mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Na plnky: 1. mak, jablká, cukor; 2. slivkový lekvár; 3. sušené hrušky, škorica, maslo.

Na posypanie: strúhanka, tvaroh, mak a práškový cukor.

Postup: Do vlažného mlieka pridáme za lyžičku kryštálového cukru a droždie - necháme na teplom mieste podkysnúť.

Preosiatu múku zmiešame so štipkou soli, urobíme v nej jamku, do ktorej pridáme celé vajcia, kvások a podľa potreby mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme tri druhy plniek: 1. maková - zomletý mak premiešame s postrúhanými jablkami a cukrom, 2. hrušková - sušené hrušky uvaríme, pomelieme a dochutíme škoricou a cukrom, 3. lekvárová. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, rozvaľkáme na plát, ktorý rozrežeme na štvorce. Do stredu štvorčekov kladieme plnku a formujeme okrúhle buchtičky. Buchty necháme podkysnúť na tablici. Dáme ich nad paru asi na 10 minút. Podávame poliate maslom a posypané makom, tvarohom, alebo opraženou strúhankou.

Pirohy s bryndzou a slaninkou

Potrebujeme: 500 g zemiakov, 30 dkg hrubej múky, 1 vajce, soľ, bryndza, slanina, pažítka.

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, olúpeme, postrúhame na strúhadle, do zemiakov pridáme múku (možno dať aj 1 vajíčko, kedysi však vajíčka nedávali), vymiesime a vyvaľkáme cesto asi na pol cm, rozvaľkáme. Na polovicu cesta dáme na kopčeky čistú bryndzu, cesto zložíme napoly. Ostrôžkou pokrájame, prstami popritískame okraje. dáme variť do vriacej vody asi na 2 minúty.

Pokrájanú slaninku upražíme do ružova. Hotové pirohy polejeme upraženou slaninkou, posypeme bryndzou a posekanou pažítkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 644
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 402
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 728
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 249
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 402
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 741
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 927
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 294
  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 927
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 825
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 20 125
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 019
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 584
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 401
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 277
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 102
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Jan Pražák: Heleno, hledej!
  2. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  3. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  4. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  5. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  6. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  7. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  8. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  1. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 927
  2. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 825
  3. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 20 125
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 019
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 584
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 7 401
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 6 277
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 102
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu