liečia hnisavé ložiská, zápaly priedušiek, vredy, kožné choroby ako aké, lišaje, niektoré druhy ekzémov, rany, modriny na tele.
Ľudia jedli kapustu od pradávnych čias, až oveľa neskôr k nej priradili zemiaky. Nie je veľmi výživná, ale surová má veľa liečivých vlastností. Je odjakživa osvedčeným domácim liekom, dokonca mnohí speváci pred koncertom vypijú šálku nesolenej kapustnej polievky s rozmiešaným žĺtkom. Použitie kapusty aj vody z nej je veľmi pestré: pri bolestiach čriev, žalúdočných vredoch, nechutenstve, kašli, chrapote, následkoch opilosti. Vyrábajú z nej dokonca aj tabletky.
Obsahuje fosfor, vápnik, draslík i síru, železo, meď, cín a magnézium, je bohatá na vitamín C, nachádzajú sa v nej aj vitamíny A, B, B2, PP, K... Všetky tieto a ďalšie zložky robia z kapusty pokrm s množstvom dobrých vlastností no len keď sa konzumuje v surovom stave. Dôležité je tiež vyberať zelené listy, ktoré sú oveľa bohatšie na minerálne soli, než biele.
Kapusta je ťažšie stráviteľná a spôsobuje plynatosť, no hlavným vinníkom je práve jej varenie vo vode. Voda ju totiž zbavuje prvkov, ktoré podporujú dobrú stráviteľnosť. Ak kapustu vždy nemožno pripraviť v surovom stave, vhodné je upraviť ju nad parou.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.