regulačných látok pri trávení (enzýmy, organické kyseliny, stráviteľné buničiny a veľa iných minerálnych látok), čím urýchľuje prechod stravy tráviacou sústavou a znižuje vstrebávanie škodlivín do krvi. Celková biologická hodnota zeleniny je väčšia ako ovocia, preto by mala byť zelenina najdôležitejšou zložkou potravy človeka v každom veku.
Patríte aj vy k tým, ktorí síce jedia zeleninu, ale varením ničia jej blahodarné účinky? Zelenina je zásadotvorná len v surovom stave, kým uvarená je kyselinotvorná. Varením sa poruší rovnováha v komplexnom pôsobení látok, nastáva denaturácia "zabitie" aktívnych enzýmov, zničenie väčšiny vitamínov, porušenie bunkových stien, vznikajú toxické látky a nerozpustné soli, nakoniec zostáva neužitočná tzv. "mŕtva" hmota. Výskumy dokázali, že surová zelenina je ľahko stráviteľná, ale varená ťažko. Surová zostáva v žalúdku asi 1 hodinu, varená 3.
Autor: Xe
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.