rastlín.
Dnes je už známe, že mäso a iné produkty z cicavcov (bravčovina, hovädzina, mäso z hydiny a pod.) majú veľmi vysoký podiel tuku (10 - 40 %), v ktorom sú nasýtené mastné kyseliny. Tieto zvyšujú zrážanlivosť krvi a majú tendenciu znižovať priechodnosť ciev a krvných kapilár a tým zvyšujú riziko vzniku infarktov.
Naproti tomu mäso rýb obsahuje nízky podiel tuku (2 - 5 %) obsahom nenasýtených mastných kyselín, ktoré majú vysoký efekt proti zrážanlivosti krvi, rozpúšťajú už vzniknuté krvné zrazeniny v cievach a tým majú značný protiinfarktový efekt. Niektoré nenasýtené mastné kyseliny sú nenahraditeľné (esenciálne), ľudské telo si ich nevie vytvoriť, nachádzajú sa len v mäse morských rýb a morských cicavcov. Tieto produkty a súčasti morských živočíchov podľa vedeckých výskumov majú nasledujúce priaznivé účinky pre naše zdravie: zabraňujú kôrnateniu tepien, pôsobia proti vysokému krvnému tlaku, znižujú zrážanlivosť krvi, znižujú riziko infarktu srdca, znižujú hladiny škodlivých tukov a cholesterolu v krvi a znižujú vznik chronických zápalov kĺbov.
Je dokázané, že národy prímorských krajín konzumujúce mäso morských rýb, ako sú Eskimáci, Japonci a ďalší, netrpia na cievne ochorenia a u nich je výskyt infarktov srdca temer neznámy pojem.
Pre informáciu uvádzame štatistické údaje o spotrebe rybieho mäsa a iných rybích produktov na obyvateľa ročne: Eskimáci vyše 100 kg, Japonci 77 kg, Dánsko 45,6 kg, Španielsko 36 kg, Švédsko 36 kg, Francúzsko 20 kg, oproti tomu Maďarsko 3,2 kg, Slovensko 3,9 - 4 kg.
Okrem toho ryby, obzvlášť morské, majú optimálny obsah minerálnych látok a stopových prvkov, ktoré sú často nedostatkové v našich potravinách. Ide hlavne o fosfor, jód, vápnik, draslík, selén a iné. Rybie mäso a potraviny z neho sú aj ľahko stráviteľné a doslova dietetické, nezaťažujúce náš zažívací trakt.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.