kel, a to jeho listy, ktoré obsahujú veľa vitamínu C, B, karoténov, železa, vápnika draslíka. Ružičkový kel sa dá pripraviť na rôzne spôsoby a nemali by sme ho vynechávať z jedálnička pre nadpriemerný obsah vitamínu C, minerálnych látok, najmä fosforu, vápnika, vitamínu A, B1, B2. Najčastejšie sa pripravuje zapekaný, varený, dusený. Hodí sa aj na prívarok.
Vyprážané ružičky
Očistené ružičky krátko povaríme v slanej vode a necháme odkvapkať. Medzitým si pripravíme husté cestíčko z múky, vajec, mlieka, vegety a soli. Osušené ružičky namáčame do cestíčka a vyprážame v horúcom oleji. Keď ich obaľujeme v trojobale, múka - vajíčko - strúhanka, môžeme ich vyprážať aj vo fritéze. Podávame s varenými zemiakmi, posypanými petržlenovou vňaťou a so zeleninovým šalátom.
Omeleta z ružičkového kelu
Na omeletu vyberieme drobnejšie ružičky. Uvaríme ich v slanej vode a necháme odkvapkať. Pripravíme si cestíčko z vajíčka, múky a mlieka. Zamiešame do neho na jemno pokrájanú cibuľu a petržlenov vňať. Týmto cestíčkom zalejeme ružičky a upečieme na panvici.
Zapekaný ružičkový kel
Uvarené ružičky poukladáme do vymastenej ohňovzdornej nádoby a posypeme nadrobno pokrájanou šunkou, či klobásou. Navrstvíme uvarené cestoviny, najlepšie hrubé rezance. Namiesto cestovín možno použiť varené zemiaky. Na túto vrstvu poukladáme kolieska uvarených vajec a všetko zalejeme rozšľahanými vajíčkami. Posypeme strúhaným syrom a pečieme v rúre pri strednej teplote. na tanieri posypeme nakrájanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Karbonátky z kučeravého kelu
Krátko povarené listy nadrobno pokrájame. Pridáme namočenú a vyžmýkanú žemľu, trocha mletého vareného mäsa, cibuľu, cesnak, čierne korenie, vegetu, trochu masti, soli a vajíčko. Podľa potreby zahustíme strúhankou. Z hmoty vytvarujeme karbonátky, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke a vyprážame v oleji.
Placky z kučeravého kelu
Mladé surové listy nadrobno pokrájame, pridáme posekanú cibuľu, cesnak, vajíčka, soľ, vegetu a majoránku. Zamiešame a necháme stáť asi 15 minút. Potom zmes zahustíme múkou tak, aby sa dali formovať placky. Pečieme ich na panvici v horúcom oleji bez ďalšieho obaľovania.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.