Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Naše kulinárske putovanie za starosvetskými receptami nás presvedčilo o tom, že stravovanie našich predkov malo samozásobiteľský charakter. Teda

varilo sa z toho, čo hospodárstvo a kraj dali. Nebolo tomu inak ani v Turci, kde sa v receptároch najčastejšie objavovali jedlá z obilnín, zemiakov, bryndze, či jahňaciny.

Podhorské trávnaté svahy neprinášali feudálom veľký úžitok, preto ochotne privítali kočovných pastierov so stádami oviec a kôz, ktorí prichádzali z rumunských hôr cez Podkarpatskú Ukrajinu do Poľska a najmä na Slovensko. Najväčší rozkvet zaznamenala "valašská kolonizácia" v rokoch vlády Mateja Hunyadiho - Corvina (v 15. storočí). Valasi odvádzali svojim zemepánom každý 20-ty kus zo stáda, syr a iné výrobky. Strážili horské prechody, panské sídla a medzi ich povinnosti patrilo napríklad ja chytať po horách roztrúsených zbojníkov. Postupne splynuli s pôvodným obyvateľstvom, ale ich pastierska kultúra ovplyvnila slovenské ľudové tradície do takej miery, že sa stala nielen ich súčasťou, ale aj obrazom. A tak sa aj bryndza stala neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Bryndzu naše prastaré matere používali po celý rok. Odkladali ju v geletkách zaliatu maslom, ale v Turci sa z nej formovali aj hrudky, ktoré sa nechávali vysušiť a vyúdiť. Takto konzervovaná bryndza sa však už používala iba do halušiek a k zemiakom, či chlebu. Špecialitou gazdín v tomto kraji je aj kombinácia bryndze s cukrom. Táto sladká plnka sa pripravuje tak, že žĺtky z vajec rozmiešame s cukrom, pridáme bryndzu a touto zmesou potierame kysnuté cesto. Tieto koláče sú veľmi chutné. Pre tých, ktorí uprednostňujú slané majú turčianske gazdiné v ponuke klasiku - slané plnky, do ktorých pridávajú nasekanú pažítku. Bryndza sa tu používala aj do plniek pirohov, varila sa z nej polievka, ale posypávali ňou aj kaše a žgance. Základom tohoto jedla sú krúpy, teda nahrubo zomleté zrno. Najčastejšie sa robili z jačmeňa. najstarším spôsobom ich prípravy bolo drvenie medzi dvoma plochými kameňmi, zrno sa zvyklo drviť aj v mažiaroch a neskôr sa krúpy robili aj pomocou ručných mlynčekov. Na prelome 19. a 20. storočia sa začalo spracovávať v mlynoch nastavením mlynských kameňov na lúpanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Naša kuchárka pani Vladimíra Lepejová varí z krúpov dodnes veľmi často. Používa ich ako závarku do polievok, varí z nich kaše, a najmä svoje obľúbené žgance, ktorých dokáže zjesť za plný tanier. Zaliate rozpraženou slaninkou, posypané nasekaným kôprom chutia skutočne výborne. Krúpy mali kedysi v strave našich predkov také významné postavenie, že krúpová kaša bola dokonca obradovým jedlom. Symbolizovala hojnosť, a preto nechýbala na štedrovečerných či svadobných stoloch. Dnes sa už krúpy používajú menej, najčastejšie azda iba v jaterniciach a je to škoda. Možno sa niektorí čitatelia Víkendu inšpirujú receptami pani Vladimíry a objavia tak čaro takmer zabudnutého.

Bryndzovníky

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, lyžica bravčovej masti.

SkryťVypnúť reklamu

Na kvások: trošku mlieka, droždie, štipka cukru.

Plnka: 500 g bryndze, 2 zemiaky, 1 dl kyslého mlieka, 1 vajíčko, lyžička múky, štipka soli, štipka cukru, pažítka.

Postup: Z trochy mlieka, múky, droždia, štipky cukru urobíme kvások, necháme podkysnúť. Zmiešame s múkou, vajcom, rukou vymiesime cesto, pridáme masť, necháme vykysnúť. Na tablici urobíme dva bochníky. Položíme ich na plech, ktorý sme vymastili bravčovou masťou, necháme trochu podkysnúť a až potom potrieme plnkou (cesto lepšie vykysne bez plnky).

Príprava plnky: Bryndzu zmiešame s 2 uvarenými a postrúhanými zemiakmi, kyslým mliekom a vajíčkom. Jeden bryndzovník potrieme posolenou plnkou a posypeme posekanou pažítkou, druhý potrieme sladkou plnkou, ktorú si pripravíme tak, že žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pridáme bryndzu.

SkryťVypnúť reklamu

Žgance

Potrebujeme: Pol litra vody, šálku najdrobnejších krúpkov, hladkú múku, soľ, bravčovú masť, 10 dkg bryndze, pol šálky mlieka, pažítku, kôpor, kyslé mlieko.

Postup: Posolíme vodu a dohusta v nej necháme uvariť krúpky, zatrepeme hladkou múkou a uvaríme hustú kašu.

Roztopíme bravčovú masť a lyžicou namáčanou v masti naberáme a na drevenú tablu vyklápame kôpky - žgance. Necháme trošku vychladnúť a potom ich naukladáme do misy, aby boli samostatne, pomrvíme na ne bryndzu, polejeme opraženou slaninkou, ktorá sa zaleje polovicou šálky sladkého mlieka. Do vriaceho pridáme posekanú pažítku alebo posekaný kôpor. Zapíjame kyslým mliekom.

Kaša z krúpkov

Potrebujeme: Pol šálky krúpov, pol šálky ryže, krupicu, soľ, maslo alebo slaninku.

Postup: Krúpy a ryžu dôkladne premyjeme, striedavo v teplej a studenej vode. Jednak preto, aby sme ju zbavili mlynského zápachu, ale aj preto, aby sme vyplavili nadbytočný škrob. Do osolenej vody dáme variť krúpy, necháme zovrieť a varíme asi 10 minút. Potom pridáme ryžu a varíme ďalej ešte aspoň pol hodinu. Keď sú krúpy aj ryža mäkké, pomaly za stáleho miešania pridávame krupicu a varíme, až kým nevznikne kaša. Hotovú kašu polejeme rozpraženým maslom alebo slaninkou s upraženou nadrobno nakrájanou cibuľkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 534
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 915
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 804
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu