Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Naše kulinárske putovanie za starosvetskými receptami nás presvedčilo o tom, že stravovanie našich predkov malo samozásobiteľský charakter. Teda

varilo sa z toho, čo hospodárstvo a kraj dali. Nebolo tomu inak ani v Turci, kde sa v receptároch najčastejšie objavovali jedlá z obilnín, zemiakov, bryndze, či jahňaciny.

Podhorské trávnaté svahy neprinášali feudálom veľký úžitok, preto ochotne privítali kočovných pastierov so stádami oviec a kôz, ktorí prichádzali z rumunských hôr cez Podkarpatskú Ukrajinu do Poľska a najmä na Slovensko. Najväčší rozkvet zaznamenala "valašská kolonizácia" v rokoch vlády Mateja Hunyadiho - Corvina (v 15. storočí). Valasi odvádzali svojim zemepánom každý 20-ty kus zo stáda, syr a iné výrobky. Strážili horské prechody, panské sídla a medzi ich povinnosti patrilo napríklad ja chytať po horách roztrúsených zbojníkov. Postupne splynuli s pôvodným obyvateľstvom, ale ich pastierska kultúra ovplyvnila slovenské ľudové tradície do takej miery, že sa stala nielen ich súčasťou, ale aj obrazom. A tak sa aj bryndza stala neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Bryndzu naše prastaré matere používali po celý rok. Odkladali ju v geletkách zaliatu maslom, ale v Turci sa z nej formovali aj hrudky, ktoré sa nechávali vysušiť a vyúdiť. Takto konzervovaná bryndza sa však už používala iba do halušiek a k zemiakom, či chlebu. Špecialitou gazdín v tomto kraji je aj kombinácia bryndze s cukrom. Táto sladká plnka sa pripravuje tak, že žĺtky z vajec rozmiešame s cukrom, pridáme bryndzu a touto zmesou potierame kysnuté cesto. Tieto koláče sú veľmi chutné. Pre tých, ktorí uprednostňujú slané majú turčianske gazdiné v ponuke klasiku - slané plnky, do ktorých pridávajú nasekanú pažítku. Bryndza sa tu používala aj do plniek pirohov, varila sa z nej polievka, ale posypávali ňou aj kaše a žgance. Základom tohoto jedla sú krúpy, teda nahrubo zomleté zrno. Najčastejšie sa robili z jačmeňa. najstarším spôsobom ich prípravy bolo drvenie medzi dvoma plochými kameňmi, zrno sa zvyklo drviť aj v mažiaroch a neskôr sa krúpy robili aj pomocou ručných mlynčekov. Na prelome 19. a 20. storočia sa začalo spracovávať v mlynoch nastavením mlynských kameňov na lúpanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Naša kuchárka pani Vladimíra Lepejová varí z krúpov dodnes veľmi často. Používa ich ako závarku do polievok, varí z nich kaše, a najmä svoje obľúbené žgance, ktorých dokáže zjesť za plný tanier. Zaliate rozpraženou slaninkou, posypané nasekaným kôprom chutia skutočne výborne. Krúpy mali kedysi v strave našich predkov také významné postavenie, že krúpová kaša bola dokonca obradovým jedlom. Symbolizovala hojnosť, a preto nechýbala na štedrovečerných či svadobných stoloch. Dnes sa už krúpy používajú menej, najčastejšie azda iba v jaterniciach a je to škoda. Možno sa niektorí čitatelia Víkendu inšpirujú receptami pani Vladimíry a objavia tak čaro takmer zabudnutého.

Bryndzovníky

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 1 vajíčko, lyžica bravčovej masti.

SkryťVypnúť reklamu

Na kvások: trošku mlieka, droždie, štipka cukru.

Plnka: 500 g bryndze, 2 zemiaky, 1 dl kyslého mlieka, 1 vajíčko, lyžička múky, štipka soli, štipka cukru, pažítka.

Postup: Z trochy mlieka, múky, droždia, štipky cukru urobíme kvások, necháme podkysnúť. Zmiešame s múkou, vajcom, rukou vymiesime cesto, pridáme masť, necháme vykysnúť. Na tablici urobíme dva bochníky. Položíme ich na plech, ktorý sme vymastili bravčovou masťou, necháme trochu podkysnúť a až potom potrieme plnkou (cesto lepšie vykysne bez plnky).

Príprava plnky: Bryndzu zmiešame s 2 uvarenými a postrúhanými zemiakmi, kyslým mliekom a vajíčkom. Jeden bryndzovník potrieme posolenou plnkou a posypeme posekanou pažítkou, druhý potrieme sladkou plnkou, ktorú si pripravíme tak, že žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a pridáme bryndzu.

SkryťVypnúť reklamu

Žgance

Potrebujeme: Pol litra vody, šálku najdrobnejších krúpkov, hladkú múku, soľ, bravčovú masť, 10 dkg bryndze, pol šálky mlieka, pažítku, kôpor, kyslé mlieko.

Postup: Posolíme vodu a dohusta v nej necháme uvariť krúpky, zatrepeme hladkou múkou a uvaríme hustú kašu.

Roztopíme bravčovú masť a lyžicou namáčanou v masti naberáme a na drevenú tablu vyklápame kôpky - žgance. Necháme trošku vychladnúť a potom ich naukladáme do misy, aby boli samostatne, pomrvíme na ne bryndzu, polejeme opraženou slaninkou, ktorá sa zaleje polovicou šálky sladkého mlieka. Do vriaceho pridáme posekanú pažítku alebo posekaný kôpor. Zapíjame kyslým mliekom.

Kaša z krúpkov

Potrebujeme: Pol šálky krúpov, pol šálky ryže, krupicu, soľ, maslo alebo slaninku.

Postup: Krúpy a ryžu dôkladne premyjeme, striedavo v teplej a studenej vode. Jednak preto, aby sme ju zbavili mlynského zápachu, ale aj preto, aby sme vyplavili nadbytočný škrob. Do osolenej vody dáme variť krúpy, necháme zovrieť a varíme asi 10 minút. Potom pridáme ryžu a varíme ďalej ešte aspoň pol hodinu. Keď sú krúpy aj ryža mäkké, pomaly za stáleho miešania pridávame krupicu a varíme, až kým nevznikne kaša. Hotovú kašu polejeme rozpraženým maslom alebo slaninkou s upraženou nadrobno nakrájanou cibuľkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 446
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 803
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 831
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 356
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 796
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 747
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 097
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 917
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 958
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 748
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 851
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 966
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 693
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 771
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 858
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 221
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie!
  2. Ľubica Adamková: Gaslighting: Keď uveríš, že tvoja pravda je lož
  3. Branislav Hláčik: Superpozícia 7
  4. Ľubica Adamková: Spotrebné dane a spotrebované duše
  5. Ľubor Šešera: Najkrajšie bicyklovanie v Rakúsku (pre lenivých) - 1. časť
  6. Ján Valchár: Delúzia solúnskych bratov plus novinky z frontu
  7. Vladimír Bojničan: Mentálna pedofília: Najzákernejší zločin dogmatických ideológií
  8. Iveta Grootová: Kvetinárka
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 958
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 748
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 851
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 966
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 693
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 771
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 858
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 221
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu