lahodný a osviežujúci. Šípky spracúva aj potravinársky priemysel na pretlaky, marmelády a šťavy. Pri zbere šípok si počíname tak, že plody zbierame iba zrelé, nepoškodené a suché. Nezbierame ich teda po daždi. Vhodný čas na zber je september október. Potom zozbierané šípky ukladáme do pevného obalu najlepšie košíka alebo drevenej bedničky. Doma si to, čo sme nazbierali, starostlivo prezrieme a vyhodíme všetky nedozreté alebo poškodené plody. Sušíme ich v tenkej vrstve, najlepšie na povale alebo na inom dobre vetranom mieste. Na úplne dosušenie je potrebná teplota 45 °C a treba dávať pozor, aby sme šípky pritom nepripálili alebo, pretože by následne zhnedli. Pred začatím zberu je vhodné informovať sa vo výkupni, o aké plody je záujem, lebo v niektorých rokoch sa môžu odovzdávať šípky aj v surovom stave.
Pavol Burger, Dobšiná
Autor: čim
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.