celkovo 784 kontrol, pričom bolo odobratých 824 vzoriek potravín. V zmysle Zákona o ochrane zdravia ľudí a Zákona o potravinách, udelili sedem pokút v celkovej výške 145-tisíc korún. Zvýšenú pozornosť venovali výrobniam zmrzliny a cukrárenským výrobniam. Ako pre Tatranský denník uviedla zástupkyňa riaditeľa ŠZÚ Mária Michalovičová, v trinástich prípadoch museli majitelia prevádzok uhradiť náklady spojené z rozborom vzoriek. V priebehu letných mesiacov bolo z dôvodu výskytu salmonely zatvorených päť zariadení. "Uplynulá sezóna sa výrazne nelíšila od tej predchádzajúcej. Medzi najčastejšie vyskytujúce sa nedostatky patrilo používanie poživatín po dobe najneskoršej spotreby, zlá manipulácia s poživatinami a ich nesprávne skladovanie. Vyskytovali sa aj nedostatky v prevádzkovej hygiene, ako je napríklad neporiadok, špinavé a mastné strojno-technické zariadenia, pracovné stoly, nedostatok teplej vody a podobne, hovorí zástupkyňa riaditeľa ŠZÚ. V teréne sa v letných mesiacoch pohybovalo deväť zamestnancov. Život im sťažili najmä nepredvídané udalosti, akými boli kontroly na hovädzieho mäsa na BSE, závadné olivové oleje a sójové omáčky. "Prevádzky s predajom zmrzliny a cukrárenské výrobne boli pod drobnohľadom našich pracovníkov dvakrát do týždňa, podotkla Michalovičová. Ako dodala, majitelia prevádzok si už na pravidelné kontroly zvykli. Neprimerané správanie je už viac-menej len výnimkou. Pokiaľ ide o gastronomické služby, zariadenia v Poprade a Vysokých Tatrách patria k dobrému štandardu.
Autor: olo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.