časti rožňavského hotela Kras Mária Czmóriková. "Hostia si pýtajú najmä hydinu. Nájdu sa však zahraniční, ktorí si pochutnávajú na hovädzích biftekoch a želajú si ich nevysušené, menej prepečené. Tatársky biftek nepripravujeme najmenej desať rokov," povedala M. Czmóriková. Znížený dopyt sa odrazí aj na množstve objednaného mäsa. Medzi klientmi sa totiž nájdu aj takí, ktorí hovädzinu jednoznačne jesť odmietajú. V jedálničku pre závodné stravovanie sa hovädzina objavuje len raz za týždeň. "Myslím, že keď sa žiadne nové ochorenie dobytka na Slovensku neobjaví, situácia sa upokojí. Menšiu paniku sme zaznamenali už počas výskytu BSE v zahraničí, ale postupne sa konzumácia hovädziny dostávala do starých koľají. V týchto dňoch sa problém zopakoval," uviedla M. Cmóriková. V revúckej reštaurácii Balaton situácia okolo BSE konzumáciu hovädzieho výrazne nenarušila. "Kto hovädzinu obľubuje, ten si ju objedná bez ohľadu na to, či sa choroba vyskytla, alebo nie. V minulých mesiacoch si niektorí nad taniermi s hovädzím aj požartovali, ale stále si ho pýtajú," povedala vedúca Eva Pendziviaterová. Žiaci zo Základnej školy na Komenského ulici v Revúcej dostávajú hovädzinu len raz týždenne. Nahrádza ju hydina, bravčové a ryby. Vedúca jedálne Valéria Voláková sa tak prispôsobila požiadavkám rodičov spred niekoľkých mesiacov. "Predtým odborníci kvôli vyváženej strave neodporúčali bravčové, teraz je problém s hovädzím," konštatovala V. Voláková. Napriek tomu sa snaží podávať deťom pestrú stravu s rovnováhou živín.
Autor: ela
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.