nepochádza z intenzívneho chovu, nie je z dovozu a dokonca vraj ani nebola kŕmená kostnou múčkou. Navyše, ako vyplynulo z prešetrovania prípadu, zlyhal ľudský faktor, ktorý uvoľnil choré mäso do predaja pred oboznámením sa s výsledkami kontroly. Občan sa pýta, čo podniknú kompetentní na ochranu konzumenta hovädzieho mäsa pred možným ochorením?
"Od 1. júla tohto roku platia veterinárne opatrenia, týkajúce sa plošného vyšetrovania hovädzieho dobytka na BSE. Vyšetrenia sa robia u každého kusa hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov, pričom mäso sa dostane k spotrebiteľovi až po potvrdení negatívneho výsledku vyšetrenia," informoval nás riaditeľ Regionálnej veterinárnej správy v Poprade MVDr. Štefan Kohút (na snímke). Podľa neho, i keď je prakticky nemožné, aby sa do obchodov dostalo mäso nevyšetrených zvierat (vtip je v tom, že už sa to stalo pozn. red.), ako prevenciu pred porušením veterinárnych predpisov zo strany veterinárnych inšpektorov pre istotu nariadil sprísnenie bezpečnostných opatrení.
"Systém zatiaľ funguje tak, že uvoľnenie mäsa zo zabitého hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov do predaja alebo výroby je možné len vtedy, keď ako riaditeľ regionálnej veterinárnej správy po kontrole písomného výsledku vyšetrenia dám pokyn príslušnému veterinárnemu inšpektorovi, že môže takéto mäso označiť, opečiatkovať v zmysle platných veterinárnych predpisov a vydať o tom prevádzkovateľovi bitúnku príslušné písomné rozhodnutie," konštatoval Š. Kohút a dodal, že práve na dnes zvolalo vedenie Štátnej veterinárnej správy SR pracovnú poradu riaditeľov krajských a regionálnych veterinárnych správ so zámerom zjednotiť prijaté ochranné opatrenia na zabránenie rozšíreniu BSE na území Slovenskej republiky.
Autor: rbj
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.