podozrenie z výskytu BSE na Slovensku. Podozrenie sa objavilo u šesťročnej kravy, pochádzajúcej z chovu spoločnosti Vtáčnk s.r.o. Dolná Trnávka. Je viac než pravdepodobné, že výsledok testu z Tübingenu tieto výsledky len potvrdí.
O rozhovor, týkajúci sa možného výskytu BSE na Slovensku, sme požiadali krajského štátneho veterinárneho lekára MVDr. Petra Juriša, riaditeľa Krajskej veterinárnej správy Košice a inšpektora pre hygienu potravín a potravinového dozoru tej istej KVS MVDr. Juraja Guloviča.
Spotrebiteľskú verejnosť v košickom regióne iste zaujíma, či si v týchto dňoch môžu v obchodoch na východe republiky spokojne nakupovať hovädzie mäso.
MVDr. Juriš: "Nevidím žiaden dôvod na paniku. Infikované mäso, výraz, ktorý sa opakovane vyskytol v médiách, totiž neexistuje. Doteraz sa nikde na svete výskyt priónov, spôsobujúcich ochorenie, vo svalovine nedokázal. Preto faktom, že sa mäso z podozrivej kravy dostalo do potravinového reťazca, populácia ohrozená nebola. Medzi špecifikovaný rizikový materiál (ŠRM) totiž patrí hlava, miecha a črevá a tie sa bezpečným spôsobom likvidujú. V žiadnom prípade sa nemôžu dostať k spotrebiteľom. Rizikovými však môžu byť domáce čierne zabíjačky hovädzieho dobytka, pri ktorých nie je veterinárna kontrola. Ľudia by si preto mali zvážiť, či kúpia mäso z neznámych zdrojov."
Kým sa teda hovädzie mäso dostane do predajnej siete, akými testami musí prejsť?
MVDr. Juriš: "Odporazeným zvieratám sa na bitúnkoch odoberajú vzorky z miechy a mozgu. Vzorky sa posielajú na laboratórne vyšetrenia Štátneho veterinárneho ústavu vo Zvolene alebo do Ústavu neuroimunológie SAV v Bratislave. Vyšetrenia sa týkajú hovädzieho dobytka staršieho ako 30 mesiacov, určeného na ľudskú výživu, ďalej zvierat, starších ako 20 mesiacov, ktoré neboli určené na ľudskú výživu, ale na nutné zabitie. Vyšetreniam tiež podlieha hovädzí dobytok, starší ako 20 mesiacov, ktorý uhynul, alebo bol zabitý - sem patria aj kadévery a nakoniec aj všetok hovädzí dobytok, dovezený z krajín s výskytom BSE a jeho potomkovia, dovezení v tele matky."
Ako je možné, že v regióne Žiar nad Hronom veterinári pustili mäso do predajnej siete ešte pred výsledkami testu?
MVDr. Juriš: "Keďže sa tento prípad nestal v našom regióne a podrobnosti zatiaľ nie sú známe, nemôžem sa k tomu vyjadriť."
Koľko kusov hovädzieho dobytka bolo v košickom regióne vyšetrených v období, odkedy sa na Slovensku začalo celoplošné testovanie na BSE?
MVDr. Juriš: "Testovanie sa začalo od začiatku júla a testovaných bolo 606 kusov zvierat starších ako 30 mesiacov, určených na ľudskú výživu, 53 kusov starších ako 20 mesiacov, určených na nutné zabitie, 19 kusov zvierat, starších ako 20 mesiacov, ktoré uhynuli, alebo boli zabité a 46 kusov importovaného dobytka. Zvieratá boli odporazené na 9 bitúnkoch v regióne, ktoré po nedávnej kontrole splnili požiadavky Štátnej veterinárnej správy na elimináciu ŠRM a dostali povolenie na činnosť. Zvyšných 9 bitúnkov muselo svoju činnosť ukončiť."
Koľko stojí takéto testovanie?
MVDr. Juriš: "Testovanie vzorky z jedného kusa hovädzieho dobytka stojí približne 2 tisíc korún."
Akým spôsobom sa ŠRM z tela odporazených zvierat získava?
MVDr. Gulovič: "Dvoma spôsobmi. Prvý je tzv. klinový rez, ktorým sa celá chrbtica vysekne aj s priľahľou svalovinou. Druhý spôsob, ktorý sa prevádza jedine na bitúnku Mäso Spiš, je vysatie miechy, pričom sa kanyla zo špeciálneho odsávača zasunie do miechového kanála."
A ako sa ŠRM likviduje?
MVDr. Gulovič: "Špecifikovaný rizikový materiál z celého Slovenska sa zbiera centrálne v kafilérii N-Adamová Nitra. Tam sa z neho vyrába mäsokostná múčka. Tento stabilizovaný substrát sa potom spaľuje pri teplote 2 až 3 tisíc stupňov C v cementárni Ladce. Podotýkam, že na elimináciu priónu BSE stačí teplopta 140 stupňov Celzia, takže likvidácia ŠRM prebieha pri mnohonásobne vyššej teplote."
Prípad z Dolnej Trnávky je skutočne prvým prípadom prípadného výskytu BSE na Slovensku?
MVDr. Juriš: "Áno, tento prípad je naozaj prvým diagnostikovaným prípadom BSE na Slovensku. Ako som však už povedal, mäso infikované touto chorobou byť nemôže. Rizikové môžu byť mäkké mäsové výrobky, do ktorých sa v minulosti mohol dostať ŠRM. V súčasnosti však také niečo v žiadnom prípade nehrozí."
Na Západe od vypuknutia choroby BSE testujú mäso sami producenti. Nebolo by bezpečnejšie a pre štát aj lacnejšie, aby sa to zaviedlo aj u nás?
MVDr. Gulovič: "Jediným producentom hovädzieho mäsa, ktorý začal tieto testy prevádzať, je spoločnosť Tauris Rimavská Sobota, vývozca mäsa do krajín EÚ."
Vedeli by ste povedať, o koľko klesla spotreba hovädzieho mäsa na Slovensku po vypuknutí BSE?
MVDr. Gulovič: "Ten trend je zatiaľ rovnaký, ako bol v minulosti, a to je asi o jeden kilogram na obyvateľa pri celkovej ročnej spotrebe 5 až 6 kilogramov."
Ak sa testom z Nemecka potvrdí výskyt BSE na Slovensku, aké opatrenia budú prijaté?
MVDr. Juriš: "Slovensko prijalo štandardné opatrenia, vydané EÚ, už pred 3 mesiacmi a v rozhovore som sa o nich zmienil. Keďže sú dostatočné, nemyslím si, aby sa zvyšovali, resp. menili."
Bude v takom prípade zlikvidovaný celý chov spoločnosti Vtáčnik?
MVDr. Juriš: "Áno. Naviac sa bude musieť vykonať dekontaminácia farmy aj bitúnku 8-percentným lúhom sodným."
Bolo už zistené, že zdrojom nákazy u podozrivej kravy z Dolnej Trnávky nebola mäsokostná múčka. Akým spôsobom sa teda mohla nakaziť?
MVDr. Juriš: "Jednou z posledných hypotéz zdrojom nákazy mohli byť mliečne kŕmne zmesi pre teľatá, do ktorých sa pridával kafilerický tuk. Tieto zmesi sme dovážali z Dánska a Holandska."
Autor: Valeria Holinková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.