srdce a cievy. Hlavná zložka čokolády, kakao, je bohatým zdrojom flavonoidov, látok chrániacich pred zrážaním krvi, a tým aj pred infarktom a mozgovou príhodou. Podľa americkej štúdie obsahuje malá tabuľka tmavej čokolády toľko flavonoidov ako šesť jabĺk, 4,5 šálky čaju, 28 pohárov bieleho vína alebo dva poháre červeného vína a jej konzumácia má podobný vplyv ako malé dávky acylpyrínu, známeho protizápalovými a antikoagulačnými účinkami.
Britskí vedci trvajú naproti tomu na zaradení čokolády medzi menej zdravé potraviny, argumentujúc, že obsahuje veľa cukru a tuku. Veľké množstvo zdraviu prospešných flavonoidov obsahuje aj ovocie a zelenina, tieto potraviny sú aj zdravšie, pretože sú bez tuku. Okrem toho nie každá čokoláda je bohatá na flavonoidy. Ich obsah závisí od spôsobu výroby čokolády a od kvality kakaového prášku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.