Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy - Recepty z Maduníc (1.)

V údolí našej najväčšej rieky - Váhu - medzi Trnavou a Piešťanmi - leží obec Madunice, v ktorej dlhé roky pôsobil katolícky farár, najväčší básnik

Bernolákovej skupiny, Ján Hollý. Tento dejateľ najradšej tvoril v prírode, v dubovom lesíku, neďaleko fary, ktorý Maduničania od nepamäti nazývali "Mlíč". Dnes pôsobenie tohto velikána pripomína socha a časť oltára urobená z duba, pod ktorým básnik takmer tri desaťročia písaval. Drevo z tohoto duba sa zachovalo popílené na fare až kým ho farár Jozef Chmela nerozdal ľuďom. Väčšina z nich dubové dosky zužitkovala na výrobu nábytku, starček Hargaš však dosky uchoval a z nich je dnes bočný oltár zasvätený sv. Cyrilovi a Metodovi.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pôvodné domy v Maduniciach boli drevené a stáli po oboch stranách cesty, ktorá dedinu rozdeľovala. Neskôr sa začalo stavať z hliny. Z nej sa vyrábali tehly - pre zaujímavosť - v roku 1880 sa za zhotovenie tisícky tehál platilo tromi zlatými a pecňom chleba. Dom mal zvyčajne letnú a zimnú kuchyňu. Vstupné kuchynské dvere bývali jednokrídlové. Nad rámom bol ponechaný otvor, aby ním odchádzala para, v zime ho upchávali handrou. Madunické gazdiné tu pripravovali všakovaké dobroty, pretože úrodný rovinatý kraj poskytoval dostatok obživy. Pestovala sa raž, jačmeň, ale aj pšenica a mak. Ten sa v kuchyni používal veľmi často do plniek, ale aj ako "osýpka" na buchty, rezance, alebo šúľance. Zo zeleniny siali petržlen, mrkvu, kôpor, sadili cibuľu, zeler, cesnak, paradajky, špenát, dyne a kapustu. Uhorky sa pestovali tiež v každej záhrade. Menšie - nakladačky, ukladali do fliaš na dlhšie skladovanie a veľké dávali do nádob zakvasiť ako "kvasené uhorky", ktoré boli obľúbenou pochúťkou detí i dospelých v letných mesiacoch. Výhodná poloha predurčovala Madunice aj na pestovanie ovocia. Rozšírené boli žlté, skoré i neskoršie druhy sliviek, z ktorých sa varieval lekvár, alebo sa sušili v chlebovej peci. V menšej miere sa vysádzali jablká a hrušky. V humnách rástlo viacero druhov orechov. Bohatší gazdovia chovali aj kravy. Dojili ich dvakrát denne. Po vydojení mlieko precedili do hlinených hrncov - mliečnikov, zakryli drevenou pokrývkou a nechali niekoľko dní postáť. Potom pozberali smotanu. Z kyslého mlieka robievali tvaroh - syr, ktorý používali ako "osýpku" pri varení a pečení. Zo smotany zmútili maslo, ktoré jedli s chlebom, alebo ho vytopili a polievali ním rôzne kaše. Podmáslie sa používalo na posýpku slížov, ale aj na plnenie buchtičiek. V Maduniciach sa chovalo aj veľa sliepok, kačíc a husí. Typické bolo vykrmovanie husí na predaj a preto ich zvyčajne kŕmili naraz, najmä pred hodami. Husacia a kačacia masť patrili k pochúťkam a natierali sa na chlieb, ale používali sa aj pri varení. Dobre vykŕmená hus dala až tri litre tuku. Pečienky gazdiné nosili na predaj do Hlohovca. Verilo sa, že gazdiná, ktorá pri vykrmovaní bude sedieť na tehle a odriekať zaklínadlá, zabezpečí to, že jej husi budú mať veľké pečienky. To, čo sa malo hovoriť však vedeli iba bosorky. V dedine bolo v menšej miere rozšírené aj včelárstvo. Med používali ako sladidlo. Včelám vôbec pripisovali ľudia veľkú dôležitosť. Veď z ich diela sa vyrábali sviečky "pre Panbička", podľa ich správania sa dalo zistiť aké bude počasie i kedy príde búrka.

SkryťVypnúť reklamu

Madunický kraj bol teda k svojim obyvateľom štedrý. Varilo sa hojne a dobre. Recepty na niektoré mieste špeciality prinášame aj čitateľom Víkendu.

Dolky

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, droždie, mlieko, cukor, soľ, tvaroh, orechy, mak, maslo, práškový cukor.

Postup: Do preosiatej múky vlejeme kvások z mlieka, cukru a droždia, pridáme celé vajcia, masť, trošku cukru a soli. Premiešame a vypracujeme redšie cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, potom ho rozvaľkáme a vykrajujeme z neho okrúhle dolky. Dolky pečieme priamo na rozohriatej platni sporáka z oboch strán do zlatova. Pred podávaním sa dolky obaria vo vriacej vode, vyberú, polejú maslom a posypú buď tvarohom, alebo makom prípadne orechami a dosladia cukrom.

Pečené buchy

SkryťVypnúť reklamu

Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 2 vajcia, cukor, kvások, mlieko, soľ, slivkový lekvár, maslo, mak alebo orechy, med, masť.

Postup: Z vlažného mlieka, trochu cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme podkysnúť. Múku preosejeme, rozmiešame v nej štipku soli, prilejeme kvások, pridáme vajíčka, trochu cukru a masť a vypracujeme vláčne cesto. Dobré je vtedy, keď sa odliepa od misy a robia sa na ňom bubliny. Hotové ho posypeme múkou, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Asi po 45 minútach cesto vyklopíme na dosku, rozvaľkáme ho na 1,5 cm plát, ktorý rozrežeme na štvorce. Jednotlivé štvorce plníme slivkovým lekvárom, formujeme buchtičky, ktoré uložíme na vymastený plech - každú osobitne. Necháme podkysnúť asi 10 minút, potrieme masťou a pečieme do zlatova. Upečené buchty pred podávaním obaríme vo vriacej vode, vyberieme, polejeme rozpusteným maslom, medom, posypeme orechami, alebo makom s cukrom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 244
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 12 569
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 649
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 899
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 441
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 275
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 171
  1. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  2. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  3. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  4. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  5. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  6. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  7. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  8. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 617
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 29 833
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 934
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 736
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 978
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 969
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 407
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 721
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  2. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  3. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  4. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  5. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  6. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  7. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  8. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 617
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 29 833
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 934
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 736
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 978
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 969
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 407
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 721
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu