Francúzska pochúťka
Potrebujeme: 100 g šampiňónov, 40 g oleja, 40 g cibule, 8 plátkov syra, 100 g hladkej múky, 1 dl mlieka, 2 vajcia, soľ, olej na vyprážanie.
Očistené a pokrájané šampiňóny udusíme na oleji a pokrájanej cibuli. Rozdelíme ich na štyri plátky syra a ďalšími štyrmi plátkami syra ich zakryjeme a spojíme špáradlami. Spojené syry obalíme v cestíčku pripravenom z múky, mlieka, vajec a soli. Vypražíme po oboch stranách v rozpálenom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a redkvičkovým šalátom.
* * *
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 polievková lyžica hladkej múky, 1 polievková lyžica posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 min., kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 min. do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 min. postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 min. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
* * *
Hubový tatarák
Potrebujeme: 500g čerstvé šampiňóny, trošku oleja, 2 žĺtky, polovica čajovej lyžičky bieleho mletého korenia, 2 čajové lyžičky mletej papriky (sladkej), 2 čajové lyžičky worchestrovej omáčky, 2 čajové lyžičky horčice, 4 čajové lyžičky kečupu, pol čajovej lyžičky staročeského korenia, 1väčšia cibuľa.
Šampiňóny nadrobno nasekáme a orestujeme na troške oleja do mäkka, osolíme, scedíme a necháme vychladnúť. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a všetky ostatné suroviny včítane žĺtkov a všetko spolu dobre premiešame. Necháme chvíľu odstáť v chladničke.
Podávame s hriankami.
* * *
Hubové rizoto
Potrebujeme: 200 g čerstvých húb, 250 g ryže alebo krúp, 1 lyžica oleja, 1 cibuľa, pol litra vývaru alebo vody, 30 g nastrúhaného ementálu alebo parmezánu, soľ.
Najprv uvaríme podľa príslušného receptu ryžu, alebo krúpy. Očistené huby pokrájame na kúsky. Na oleji usmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby a podusíme. Potom pridáme ryžu, alebo krúpy, osolíme, pomiešame a ešte trochu podusíme. Na tanieri posypeme strúhaným syrom.
Autor: jv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.