a škrobu, dodávateľ energie. Veľmi rýchlo a v nízkych koncentráciách nás chuťové poháriky varujú pred horkou chuťou, ktorá je charakteristická pre mnohé jedovaté plody a huby.
Pokiaľ ide o chuťovú vnímavosť, sme tak niekde uprostred živočíšnej ríše: sliepka má k dispozícii iba 24 chuťových pohárikov, kačica 473, človek - 5 tisíc až 12 tisíc, ošípaná 15 tisíc. Najväčším labužníkom je krava - vychutnáva pašu za pomoci 25 tisíc pohárikov.
Poháriky môžu reagovať iba na tekutiny, tuhá potrava nevyvoláva v suchých ústach žiaden chuťový vjem. Kúsky potravy sa musia najprv rozpustiť v slinách. Tekutina, obsahujúca čiastočky pokrmu, omýva a chemicky dráždi vyústenie chuťových buniek, ktoré potom odosielajú príslušné impulzy do mozgu.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.