Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty z Maduníc (2.)Pri putovaní za tradičnými jedlami našich prastarých mám sa kulinársky štáb košickej televízie stretával aj so zanietencami,

Recepty z Maduníc (2.)

Pri putovaní za tradičnými jedlami našich prastarých mám sa kulinársky štáb košickej televízie stretával aj so zanietencami, ktorí v jednotlivých regiónoch uchovávali staré receptúry a snažili sa šíriť ich ďalej. A to buď formou rôznych výstaviek a ochutnávok, prostredníctvom brožúrok, alebo tak, ako v Maduniciach, organizovaním špeciálnych gastronomických slávností. Tu ich venovali cibuľu a madunické cibuľové hody sa stali lákadlom pre mnohých návštevníkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cibuľa, bez ktorej si azda žiadna gazdiná v kuchyni nepodarí, má svoj pôvod v strednej Ázii. V starom Egypte jej preukazovali božské pocty a dokonca ju zobrazovali aj na pomníkoch. Do strednej Európy ju priniesli rímski vojaci a od 15. Storočia sa začala vysievať na poliach. Dnes vo svete rozlišujeme asi 500 druhov pestovanej alebo divo rastúcej cibule rozmanitých farieb, veľkostí a chutí. Aj na Slovensku patrí cibuľa k najčastejšie pestovaným plodinám a najlepšie sa jej darí v podunajskej nížine. K najznámejším u nás pestovaným patrí zimní cibuľa, šalotka a perlovka. Pestovať sa dá zo semena alebo z malých cibuliek - sadzačiek. Podľa starého zvyku ju siali na Ambróziu (7. decembra). V záhradách bolo zvykom cibuľové semene zmiešať s hlinou, zahrabať ho hrabľami a povrch posypať drobným hnojom. V septembri, keď vňať uschla, cibuľu vyberali a sušili. Gazdiné ju uskladňovali na povalách a prikrývali vrecami, aby nezamrzla. Cibuľu často spletali aj do vrkočov a takto ju predávali. To, že je táto plodina zdravá, vedeli už oddávna, a tak si cibuľa našla svoje uplatnenie aj v ľudovom liečiteľstve. Odvar z nej používali pri nachladnutí i kolike, obklady zase na opuchliny a reumatické bolesti. V poverových predstavách bola aj magickým ochranným a vešteckým prostriedkom a svoje miesto si našla aj v dávnej kozmetike - odvar z jej šupiek sa používal nielen na farbenie kraslíc, ale aj vlasov. Najširšie využitie však má cibuľa predsa len v kuchyni. Zoznam jedál, ktoré sa bez nej nezaobídu, je skutočne obrovský: rôzne polievky, šaláty, omáčky, guláše... Pri jej krájaní si každá gazdiná poplače, ale práve ostré éterické oleje, ktoré slzy vyvolávajú, sú zbraňou proti rôznym infekciám. Okrem množstva receptov na jedlá z cibule nám madunické gazdinky dali ešte niekoľko užitočných rád na to, ako s cibuľou zaobchádzať. O jedno i druhé sa radi delíme aj s čitateľmi Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Niekoľko rád:

* cibuľu čistíme tesne pred použitím, aby sa nestratili vzácne éterické oleje

* cibuľový pach z rúk odstránime tak, že vlhké ruky vyšúchame trochou soli a opláchneme

* cibuľu najrýchlejšie ošúpeme, ak ju na 3 minúty ponoríme do studenej vody

* namrznutú cibuľu treba dať do tmavej miestnosti, aby sa zlepšila jej kvalita

* ak nakrájanú cibuľu ponoríme do vriacej vody, stratí sa štipľavosť

Husacia pečeň na cibuli

Postup: Na husacej masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú husaciu pečeň (môže byť kuracia, zajačia a pod.), mleté čierne korenie, rascu a dusíme vo vlastnej šťave. Najlepšie je, ak sa šťava nezahusťuje múkou. Na konci dusenia môžeme pridať ešte majoránku a posekaný strúčik cesnaku. Podávame s chlebom alebo ryžou, resp. so zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Cibuľová polievka

Potrebujeme: 1 l mlieka, 3 cibule, 2 - 3 zemiaky, soľ, ocot, cukor, vodu, 1 vajce.

Postup: Do vody dáme nakrájané zemiaky na kocky a cibuľu variť, osolíme. Keď sú uvarené pridáme bledú zásmažku na sucho, ktorú zalejeme mliekom, necháme zovrieť a pridáme 1 vajce rozhabarkované. Ochutíme lyžicou cukru a octom. Kto chce, môže pridať smotanu.

Cibuľová omáčka

Potrebujeme: 40 g masti, 60 g hladkej múky, 80 g cibule, 10 g cukru, 1 liter mlieka, soľ, vývar z kostí, ocot, čierne korenie.

Postup: Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, pridáme do nej postrúhanú cibuľu, popražíme, zalejeme vývarom a mliekom, osolíme, osladíme a povaríme. Nakoniec pridáme ocot a čierne korenie.

Cibuľový závin

Potrebujeme: 300 g zemiakov, 1 vajce, 50 g hladkej múky, 30 g krupice, trošku soli, 16 g strúhanky, 100 g cibule, masť - tuk na osmaženie cibule.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Uvarené, ošúpané zemiaky pomelieme, (postrúhame), pridáme k nim 1 vajce, múku, krupicu a trochu soli. Z cesta vyvaľkáme plát, ktorý posypeme strúhankou a na kolieska krájanou osmaženou cibuľou, závin zatočíme a dáme na paru (20 min.). S cestom pracujeme rýchlo, aby nezredlo. Môžeme podávať s dusenou červenou (i bielou) kapustou.

Fučka

Postup: 1 kg mierne rozvarených zemiakov trošku osolíme, našľaháme vo vode, v ktorej sa varili. Takto pripravenú kašu mastíme v mise či na tanieroch s cibuľou, osmažnenou na "maduníckom husacom (kačacom) tuku". Vylepšeniu receptov (napr. kúskom opraženej údenej slaninky) sa medze nekladú.

Sirup proti kašľu I.

Postup: 4 - 5 ks nadrobno nakrájanej stredne veľkej cibule dáme na hlboký tanier, posypeme kryšt. cukrom (5 - 6 polievkových lyžíc rovnomerne po povrchu cibule premiešať, cukor musí ostať na nakrájanej cibuli). Necháme odstáť do rána. Cibuľa si pustí šťavu a zbytok zmesi ešte dobre vytlačíme. Výťažok sa používa ako sirup na zahnanie kašľu.

Sirup proti kašľu II.

Postup: ˝ l vody, 2 - 3 malé cibuľky so šupkou, kávovú lyžičku majoránky uvaríme, precedíme a osladíme medom. Extrakt používame proti kašľu a na liečenie prieduškového ochorenia.

Cibuľová kaša

Potrebujeme: 800 g zemiakov, 3 veľké cibule, 2 dl mlieka, 2 lyžice múky, muškátový orech, soľ.

Postup: Pokrájané zemiaky a cibuľu uvaríme v malom množstve osolenej vody a zlejeme. Mlieko necháme zovrieť, rozmiešame v ňom múku, nalejeme na zemiaky, pridáme postrúhaný muškátový orech a zmiešame na kašu. Podávame horúce.

Riedky cibuľovo-slaninkový koláč

Potrebujeme: ˝ kg polohrubej múky, 2 - 3 polievkové lyžice masti (oleja), 1 celé vajce, 2 dl mlieka, trochu vody, 20 g čerstvých kvasníc - kvások, 2 - 3 cibule, 200 g údenej slaninky.

Postup: Urobíme riedke cesto a dáme vykysnúť priamo na vymastený plech. Zatiaľ si nakrájame na menšie tenké plátky slaninky, ďalej 2 - 3 cibule pokrájame nadrobno, vložíme do šálky, posolíme, pridáme drvenú rascu, vlejeme olej alebo mať, pridáme dve celé vajíčka a rozmiešame. Keď je cesto vykysnuté, poukladáme podľa vlastnej fantázie pripravené plátky slaninky, lyžicou rozložíme pripravenú cibuľovú zmes a dáme piecť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 030
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 306
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 854
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 829
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 535
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 369
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 169
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 225
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 433
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 226
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 779
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 203
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 026
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 470
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 44 225
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 433
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 226
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 779
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 203
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 026
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 438
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 470
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu