súčasť nášho života, ktoré denne nakupujeme, ale väčšinou si neuvedomujeme ich vzťah k nášmu zdraviu. "Spotrebiteľ by ich nemal nakupovať u príležitostných predavačov a ani také, ktoré nie sú správne označené alebo nezabalené. Každá spotrebiteľsky zabalená potravina musí byť označená údajmi o množstve, dátumom výroby a najneskoršej spotreby, triedou kvality, pokynmi pre skladovanie, návodom na prípravu, obchodným názvom potraviny a názvom i sídlom výrobcu, baliarne, distribútora či dovozcu," uviedla M. Sádovská.
Podľa jej vyjadrenia je predávajúci povinný označiť nebalené potraviny vhodným spôsobom. Ďalej podotkla, že do obehu sa musia uvádzať iba potraviny zdravotne neškodné, ktoré možno v odporúčaných množstvách prijímať denne, bez nepriaznivého vplyvu na zdravie ľudí. "Nijaké potraviny nesmú byť opísané alebo ponúkané spôsobom, ktorý je nepravdivý, klamlivý, či taký, ktorý môže uviesť spotrebiteľa do omylu," upozornila M. Sádovská.
Ako dodala, občania by nemali zabúdať ani na správnu manipuláciu s potravinami pri ich nákupe, ich presune do domácnosti a uskladnení tak, aby nedošlo k porušeniu zdravotnej neškodnosti potravín. "Spomínané skutočnosti sú predpokladom ochrany zdravia ľudí v predchádzaní vzniku a šírení prenosných ochorení," doplnila M. Sádovská.
Autor: typ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.