papierovom vrecúšku, v ktorom sme ju kúpili, ale v pohári so zabrúsenou zátkou, aby nevyprchala. Podľa možnosti ju dajme oddelene od ostatných potravín, pretože ľahko preberá ich pachy. Ako tento nápoj, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou nášho vstávania, pripravujeme?
Filtrovanú (prekvapkávanú) kávu pripravujeme v kávovare, ktorý má vo vrchnej nádobke filtračnú vložku. Na túto vložku nasypeme odmeranú dávku kávy a prelievame ju vriacou vodou. Káva prekvapkáva do podloženej nádoby.
Mokka kávu varíme v kanvici, do ktorej odmeriame šálkou vodu. Keď voda začne vrieť, nasypeme odmeranú dávku mletej kávy a necháme vzkypieť. Odstavíme, necháme ustáť a precedíme cez husté sitko do šálky.
Sparenú kávu pripravujeme tak, že pomletú kávu prelejeme vriacou vodou. Do zohriatej šálky dáme jemne pomletú kávu, zalejeme ju najskôr časťou vriacej vody a o niekoľko sekúnd prilejeme ďalšiu vodu. Káva potom nepláva na povrchu.
Tureckú kávu varíme v špeciálnej nádobke s užším hrdlom. Kávu do nej nasypeme, zalejeme studenou vodou a zohrievame. Len čo vzkypí a vytvorí sa čiapočka z peny, odstavíme ju, chvíľu počkáme, znovu zohrejeme a necháme vzkypieť. Podávame, kým pena neopadne.
Viedenskú kávu čo je mokka káva na povrchu zdobená čiapočkou šľahačky, podávame obyčajne v hrubostenných pohároch.
Kávu zalievame vždy čerstvou, na bod varu zohriatou, ale neprevarenou vodou. Vodu na kávu zlepšujeme zrnkom soli.
Autor: ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.