sa nás viaceré čitateľky.
Kapary sú púčiky tŕnistého kríka, ktorý rastie divo v južnej Európe. Nakladajú ho do octu alebo soli, pred použitím sa musí najprv opláchnuť vodou a potom osušiť. Dáva sa do šalátov a nátierok, pod mäso a do teplých omáčok, ale až nakoniec. Nevaríme ho, pretože kapary tepelnou úpravou zhorknú.
Niektorí ste pili v zahraničí kávu s kardamonom, ktorá vám zachutila. Kardamon (na snímke) dostať aj u nás v supermarketoch na oddelení korenín ako semienka vo vrecúšku alebo mletý v sklenenej ampulke. Kardamon v arabských krajinách s obľubou pridávajú mletý do kávy a čaju. Má silnú gáfrovú vôňu a mierne pálčivú ale pritom zvláštnu príjemnú chuť. Používa sa na prípravu jahňacieho a baranieho mäsa v Oriente, hovädzieho, teľacieho aj hydinového v európskej kuchyni.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.