je veľmi významný nielen v kuchyni, ale liečia ním podomácky zápaly hrdla, ústnej dutiny, kožné ochorenia.
U nás ho používame v studenej kuchyni a v ostatnom čase po škandalóznej afére s jeho pravosťou sú mnohí na rozpakoch, či ho vôbec kúpiť. Čo by sme mali vedieť o jeho rozdelení podľa kvality?
* Vergine, vergin, vierge - tento nápis na fľaške označuje panenský olej extra s maximálne 1% kyslosti. Pochádza z prvého lisovania za studena.
* Panenský olej s maximálne 2% kyslosti.
* Olivový olej bežný.
* Sansa (pomace) - olej, získaný z vylisovaných zvyškov chemickým procesom.
Pre vašu informáciu uvádzame preklady označení rôznych druhov olivového oleja, ktoré by ste pri výbere nemali prehliadnuť.
Native - domáci, miestny
Flavoured - ochutený, aromatizovaný
Natural - prírodný
Premiere pression á froid, first cold press - prvé lisovanie za studena
Mild - jemný
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.