na jedlá svojho detstva. Ako nám povedala, ten, kto navštívi Madunice, mal by spoznať aj chuť madunických štrúdlí s makom, jablkami, tvarohom, kysnutých koláčov, husaciny, pečených buchiet a dolkov a tiež fazuľovo-pšenovej kaše, pšenovej polievky či opatancov. Práve chuť jedál zo pšena je pre mnohých z nás úplne neznáma, a to aj napriek tomu, že proso bolo základnou obilninou, ktorú pestovali Slovania ešte pred príchodom na naše územie.
Archeologické nálezy z obdobia Veľkej Moravy dokazujú, že práve proso patrilo k najviac pestovaným obilninám vôbec. Obľúbené bolo preto, že nie je mimoriadne náročné na kvalitu pôdy a nevyžaduje si ani príliš veľkú starostlivosť. Proso sa stalo jednou z najdôležitejších zložiek krmovín i ľudovej stravy v stredoveku. Používalo sa vo forme krúp i múky a varievali sa z neho najmä kaše, ktoré patria na celom svete k najstarším jedlám. Kaša z prosa sa robievala na celom Slovensku a pripravovali ju zo zrniek alebo krúp prosa. Známa je pod rôznymi názvami ako pšeno, žltá kaša, kuľaša alebo aj jáhly. U nás sa proso bežne pestovalo do 1. svetovej vojny a až potom začali jeho osevné plochy postupne klesať. Proso nahradila raž a iné obilniny.
Ako nám povedala pani Fodorová v Maduniciahc, tak ako inde, sa už proso pestuje pomenej, ale pre vlastnú potrebu ho majú stále dostatok. Jedlá z neho patria k Maduniciam rovnako, ako ich známe cibuľové slávnosti. Zvláštnosťou sú pšenové opatance, ktoré sme, samozrejme, ochutnali aj my pri nakrúcaní kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme. Chutili vynikajúco a ako sme sa dozvedeli v Maduniciach o dobre vyzerajúcich bucľatých deťoch hovorievali: "Je ako opatanec!" To preto, vysvetlila nám pani Zuzana, že cesto na opatance sa krája na malé guľatučké kúsky a tie sa potom obaľujú v premytom žltučkom pšene. Pšenové opatance, tak ako ostatné jedlá z prosa, recepty ktorých vám ponúkame, sú navyše aj zdravé a rýchlo hotové. Oplatí sa teda vyskúšať ich a obohatiť svoj jedálniček čímsi, čo má vôňu minulosti.
Sladká pšenová kaša
Suroviny: 25 dkg pšena, 2 dkg cukru, soľ, 2 dkg masla, 1,5 l mlieka, 5 dkg masla, 6 8 dkg cukru. Postup: Pšeno na cedidle trikrát prelejeme vriacou vodou (tak odstránime horkosť). Dáme ho do studeného mlieka, trochu osolíme, pridáme cukor, maslo a za stáleho miešania varíme 30 minút. Hotovú kašu pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme cukrom.
Fazuľová kaša s pšenom
Suroviny: 1 000 g fazule, 500 g pšena, 2,5 l vody, soľ. Postup: Fazuľu uvaríme do mäkka. Pšeno umyjeme, precedíme a zasypeme ním fazuľu. Dolejeme vodou, osolíme a kašu dovaríme.
Pšenové opatance
Suroviny: 1 000 g výberovej múky, 500 g pšena, soľ, voda. Postup: Zamiesime hladké cesto, z neho urobíme šúľok a nakrájame na malé kúsky, ktoré v umytom a precedenom pšene obalíme. Pripravíme si vriacu vodu a pšenom obalené kúsky zaliate vodou necháme 5 7 minút variť. Zľahka premiešame a pod pokrievkou to necháme ešte 0,5 hod. dovariť na miernom ohni. Uvarené vysypeme na plech a pripravenou osmaženou cibuľkou opatance polejeme. Veľmi chutné sú studené, usmaženou cibuľou neposypané opatance zalievame prevareným mliekom.
Kotúče
Suroviny: 1 l polohrubej múky, 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, kvasnice, 1 dl mlieka, 1 vajce, trocha soli. Postup: Do postrúhaných zemiakov pridáme kvások s ostatnými surovinami a zmiesime na hustejšie cesto, ktoré sformujeme do hrubšieho šúľka o priemere 7 cm a necháme podkysnúť. Pokrájame na 1 cm kúsky, ktoré rozvaľkáme, posypeme korením a soľou alebo oškvarkami. Ak chceme sladké, použijeme škoricu a cukor. Takto upravené cesto zvinieme a stočíme do tvaru slimáka. Ukladáme na vymastený plech, vrch kotúča potrieme masťou a pečieme.
Kalkýš
Suroviny: 3 kg raže, polohrubá múka, masť. Postup: Do vody sa namočí raž, ktorá sa nechá napučať. Po napučaní ju rozprestrieme na dosky a uložíme na teplé miesto. Necháme ju 8 10 dní vyklíčiť. Malé zelené klíčky sa roztĺkajú mažiarom, až kým nepustia bielu šťavu. Hotová šťava sa zleje a primieša sa do nej toľko múky, aby vznikla redšia kaša. Z tejto sa sformujú koláče veľké ako dlaň, ktoré sa pečú na vymastených plechoch v rúre.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.