Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Pani Zuzana Fodorová je na madunickú kuchyňu veľmi hrdá. Rada síce varí moderne, ale s láskou si, tak ako väčšina pamätníčok, uchováva aj receptúry

na jedlá svojho detstva. Ako nám povedala, ten, kto navštívi Madunice, mal by spoznať aj chuť madunických štrúdlí s makom, jablkami, tvarohom, kysnutých koláčov, husaciny, pečených buchiet a dolkov a tiež fazuľovo-pšenovej kaše, pšenovej polievky či opatancov. Práve chuť jedál zo pšena je pre mnohých z nás úplne neznáma, a to aj napriek tomu, že proso bolo základnou obilninou, ktorú pestovali Slovania ešte pred príchodom na naše územie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Archeologické nálezy z obdobia Veľkej Moravy dokazujú, že práve proso patrilo k najviac pestovaným obilninám vôbec. Obľúbené bolo preto, že nie je mimoriadne náročné na kvalitu pôdy a nevyžaduje si ani príliš veľkú starostlivosť. Proso sa stalo jednou z najdôležitejších zložiek krmovín i ľudovej stravy v stredoveku. Používalo sa vo forme krúp i múky a varievali sa z neho najmä kaše, ktoré patria na celom svete k najstarším jedlám. Kaša z prosa sa robievala na celom Slovensku a pripravovali ju zo zrniek alebo krúp prosa. Známa je pod rôznymi názvami ako pšeno, žltá kaša, kuľaša alebo aj jáhly. U nás sa proso bežne pestovalo do 1. svetovej vojny a až potom začali jeho osevné plochy postupne klesať. Proso nahradila raž a iné obilniny.

SkryťVypnúť reklamu

Ako nám povedala pani Fodorová v Maduniciahc, tak ako inde, sa už proso pestuje pomenej, ale pre vlastnú potrebu ho majú stále dostatok. Jedlá z neho patria k Maduniciam rovnako, ako ich známe cibuľové slávnosti. Zvláštnosťou sú pšenové opatance, ktoré sme, samozrejme, ochutnali aj my pri nakrúcaní kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme. Chutili vynikajúco a ako sme sa dozvedeli v Maduniciach o dobre vyzerajúcich bucľatých deťoch hovorievali: "Je ako opatanec!" To preto, vysvetlila nám pani Zuzana, že cesto na opatance sa krája na malé guľatučké kúsky a tie sa potom obaľujú v premytom žltučkom pšene. Pšenové opatance, tak ako ostatné jedlá z prosa, recepty ktorých vám ponúkame, sú navyše aj zdravé a rýchlo hotové. Oplatí sa teda vyskúšať ich a obohatiť svoj jedálniček čímsi, čo má vôňu minulosti.

SkryťVypnúť reklamu

Sladká pšenová kaša

Suroviny: 25 dkg pšena, 2 dkg cukru, soľ, 2 dkg masla, 1,5 l mlieka, 5 dkg masla, 6 8 dkg cukru. Postup: Pšeno na cedidle trikrát prelejeme vriacou vodou (tak odstránime horkosť). Dáme ho do studeného mlieka, trochu osolíme, pridáme cukor, maslo a za stáleho miešania varíme 30 minút. Hotovú kašu pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme cukrom.

Fazuľová kaša s pšenom

Suroviny: 1 000 g fazule, 500 g pšena, 2,5 l vody, soľ. Postup: Fazuľu uvaríme do mäkka. Pšeno umyjeme, precedíme a zasypeme ním fazuľu. Dolejeme vodou, osolíme a kašu dovaríme.

Pšenové opatance

Suroviny: 1 000 g výberovej múky, 500 g pšena, soľ, voda. Postup: Zamiesime hladké cesto, z neho urobíme šúľok a nakrájame na malé kúsky, ktoré v umytom a precedenom pšene obalíme. Pripravíme si vriacu vodu a pšenom obalené kúsky zaliate vodou necháme 5 7 minút variť. Zľahka premiešame a pod pokrievkou to necháme ešte 0,5 hod. dovariť na miernom ohni. Uvarené vysypeme na plech a pripravenou osmaženou cibuľkou opatance polejeme. Veľmi chutné sú studené, usmaženou cibuľou neposypané opatance zalievame prevareným mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

Kotúče

Suroviny: 1 l polohrubej múky, 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, kvasnice, 1 dl mlieka, 1 vajce, trocha soli. Postup: Do postrúhaných zemiakov pridáme kvások s ostatnými surovinami a zmiesime na hustejšie cesto, ktoré sformujeme do hrubšieho šúľka o priemere 7 cm a necháme podkysnúť. Pokrájame na 1 cm kúsky, ktoré rozvaľkáme, posypeme korením a soľou alebo oškvarkami. Ak chceme sladké, použijeme škoricu a cukor. Takto upravené cesto zvinieme a stočíme do tvaru slimáka. Ukladáme na vymastený plech, vrch kotúča potrieme masťou a pečieme.

Kalkýš

Suroviny: 3 kg raže, polohrubá múka, masť. Postup: Do vody sa namočí raž, ktorá sa nechá napučať. Po napučaní ju rozprestrieme na dosky a uložíme na teplé miesto. Necháme ju 8 10 dní vyklíčiť. Malé zelené klíčky sa roztĺkajú mažiarom, až kým nepustia bielu šťavu. Hotová šťava sa zleje a primieša sa do nej toľko múky, aby vznikla redšia kaša. Z tejto sa sformujú koláče veľké ako dlaň, ktoré sa pečú na vymastených plechoch v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 534
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 336
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 915
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 804
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 569
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 443
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 120
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  2. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  3. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  4. Peter Kuchár: Venuje sa narkomanom a prostitútkam. Konvertujú však aj celebrity...
  5. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  6. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  7. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  8. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 43 397
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 540
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 323
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 783
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 251
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 041
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 446
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 474
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu