Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Pani Zuzana Fodorová je na madunickú kuchyňu veľmi hrdá. Rada síce varí moderne, ale s láskou si, tak ako väčšina pamätníčok, uchováva aj receptúry

na jedlá svojho detstva. Ako nám povedala, ten, kto navštívi Madunice, mal by spoznať aj chuť madunických štrúdlí s makom, jablkami, tvarohom, kysnutých koláčov, husaciny, pečených buchiet a dolkov a tiež fazuľovo-pšenovej kaše, pšenovej polievky či opatancov. Práve chuť jedál zo pšena je pre mnohých z nás úplne neznáma, a to aj napriek tomu, že proso bolo základnou obilninou, ktorú pestovali Slovania ešte pred príchodom na naše územie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Archeologické nálezy z obdobia Veľkej Moravy dokazujú, že práve proso patrilo k najviac pestovaným obilninám vôbec. Obľúbené bolo preto, že nie je mimoriadne náročné na kvalitu pôdy a nevyžaduje si ani príliš veľkú starostlivosť. Proso sa stalo jednou z najdôležitejších zložiek krmovín i ľudovej stravy v stredoveku. Používalo sa vo forme krúp i múky a varievali sa z neho najmä kaše, ktoré patria na celom svete k najstarším jedlám. Kaša z prosa sa robievala na celom Slovensku a pripravovali ju zo zrniek alebo krúp prosa. Známa je pod rôznymi názvami ako pšeno, žltá kaša, kuľaša alebo aj jáhly. U nás sa proso bežne pestovalo do 1. svetovej vojny a až potom začali jeho osevné plochy postupne klesať. Proso nahradila raž a iné obilniny.

SkryťVypnúť reklamu

Ako nám povedala pani Fodorová v Maduniciahc, tak ako inde, sa už proso pestuje pomenej, ale pre vlastnú potrebu ho majú stále dostatok. Jedlá z neho patria k Maduniciam rovnako, ako ich známe cibuľové slávnosti. Zvláštnosťou sú pšenové opatance, ktoré sme, samozrejme, ochutnali aj my pri nakrúcaní kulinárskej relácie Varím, varíš, varíme. Chutili vynikajúco a ako sme sa dozvedeli v Maduniciach o dobre vyzerajúcich bucľatých deťoch hovorievali: "Je ako opatanec!" To preto, vysvetlila nám pani Zuzana, že cesto na opatance sa krája na malé guľatučké kúsky a tie sa potom obaľujú v premytom žltučkom pšene. Pšenové opatance, tak ako ostatné jedlá z prosa, recepty ktorých vám ponúkame, sú navyše aj zdravé a rýchlo hotové. Oplatí sa teda vyskúšať ich a obohatiť svoj jedálniček čímsi, čo má vôňu minulosti.

SkryťVypnúť reklamu

Sladká pšenová kaša

Suroviny: 25 dkg pšena, 2 dkg cukru, soľ, 2 dkg masla, 1,5 l mlieka, 5 dkg masla, 6 8 dkg cukru. Postup: Pšeno na cedidle trikrát prelejeme vriacou vodou (tak odstránime horkosť). Dáme ho do studeného mlieka, trochu osolíme, pridáme cukor, maslo a za stáleho miešania varíme 30 minút. Hotovú kašu pokvapkáme roztopeným maslom a posypeme cukrom.

Fazuľová kaša s pšenom

Suroviny: 1 000 g fazule, 500 g pšena, 2,5 l vody, soľ. Postup: Fazuľu uvaríme do mäkka. Pšeno umyjeme, precedíme a zasypeme ním fazuľu. Dolejeme vodou, osolíme a kašu dovaríme.

Pšenové opatance

Suroviny: 1 000 g výberovej múky, 500 g pšena, soľ, voda. Postup: Zamiesime hladké cesto, z neho urobíme šúľok a nakrájame na malé kúsky, ktoré v umytom a precedenom pšene obalíme. Pripravíme si vriacu vodu a pšenom obalené kúsky zaliate vodou necháme 5 7 minút variť. Zľahka premiešame a pod pokrievkou to necháme ešte 0,5 hod. dovariť na miernom ohni. Uvarené vysypeme na plech a pripravenou osmaženou cibuľkou opatance polejeme. Veľmi chutné sú studené, usmaženou cibuľou neposypané opatance zalievame prevareným mliekom.

SkryťVypnúť reklamu

Kotúče

Suroviny: 1 l polohrubej múky, 6 väčších zemiakov uvarených v šupke, kvasnice, 1 dl mlieka, 1 vajce, trocha soli. Postup: Do postrúhaných zemiakov pridáme kvások s ostatnými surovinami a zmiesime na hustejšie cesto, ktoré sformujeme do hrubšieho šúľka o priemere 7 cm a necháme podkysnúť. Pokrájame na 1 cm kúsky, ktoré rozvaľkáme, posypeme korením a soľou alebo oškvarkami. Ak chceme sladké, použijeme škoricu a cukor. Takto upravené cesto zvinieme a stočíme do tvaru slimáka. Ukladáme na vymastený plech, vrch kotúča potrieme masťou a pečieme.

Kalkýš

Suroviny: 3 kg raže, polohrubá múka, masť. Postup: Do vody sa namočí raž, ktorá sa nechá napučať. Po napučaní ju rozprestrieme na dosky a uložíme na teplé miesto. Necháme ju 8 10 dní vyklíčiť. Malé zelené klíčky sa roztĺkajú mažiarom, až kým nepustia bielu šťavu. Hotová šťava sa zleje a primieša sa do nej toľko múky, aby vznikla redšia kaša. Z tejto sa sformujú koláče veľké ako dlaň, ktoré sa pečú na vymastených plechoch v rúre.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 048
  2. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 517
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 508
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 578
  5. Plátené tašky a opakované použitie 3 926
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 571
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 827
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 622
  1. Milan Buno: Post-sovietska Ukrajina a čo znamená zostať, keď všetci odišli... | 7 knižných tipov
  2. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  3. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  4. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  5. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  6. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  7. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  8. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 83 960
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 827
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 210
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 192
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 071
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 895
  7. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 6 289
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 5 429
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Milan Buno: Post-sovietska Ukrajina a čo znamená zostať, keď všetci odišli... | 7 knižných tipov
  2. Ján Karas: Mýtus o rovnakom štarte: O tých, čo bežia bosí za dôstojnosťou
  3. Jozef Huljak: Apple Intelligence v Číne: Prečo si Apple vybral Alibabu a ako geopolitika ovplyvňuje nasadenie AI v iPhonoch
  4. Martin Fronk: Dolná Strehová nie je len o termálnej vode. Tu sa zrodila Tragédia človeka!
  5. Viktor Pamula: Ako mestská televízia vláde pomáha
  6. Ondřej Havelka: Nahota a fascinující tradice. Kultura a náboženství u Čadského jezera
  7. Otilia Horrocks: Poplach v Smere SD spôsobil Europoslanec p.T. Zdechovský / plus 2 x video/
  8. František Kukura: Konformizmus: Ako si pomaly zradíš dušu a ešte sa pri tom usmievaš
  1. Janka Bittó Cigániková: Šialený zákon na ochranu kňazov schválený. Od 1. júla ich musia pustiť všade - aj na gynekologické a detské oddelenia 83 960
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 25 827
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 12 210
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 12 192
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 11 071
  6. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 9 895
  7. Elena Antalová: Pani riaditeľka STVR, to Vy? 6 289
  8. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 5 429
  1. Radko Mačuha: Tak sme si vyštrngali deň pracovného nasadenia.
  2. Věra Tepličková: Viete, kto sú Machaláni?
  3. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  4. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  5. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  6. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  8. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu