výrobu krátkych cestovín. Jej uvedenie do činnosti sľubuje tunajšej spoločnosti perspektívu so sľubnými ekonomickými ukazovateľmi. Pracujeme v rámci potravinárskeho priemyslu v rezorte mlynského a pekárskeho priemyslu, takže myslím si, že sme v tomto reťazci pomerne dôležitým článkom. Aj vzhľadom na to, že v poslednom období sa veľa hovorí o racionálnej a zdravej výžive aj v ekonomicky zaujímavých cenách pre obchodné reťazce a vôbec pre obchodný systém, uviedol generálny riaditeľ MPC, a. s. v Spišskej Novej Vsi Ing. Vladimír Melikant. Aj v súčasnej zložitej ekonomickej situácii sa spoločnosť snaží o technický rozvoj a riešenie energetického systému na novej kvalitatívnej úrovni vo forme trigenerácie, ktorú rieši spolu so Slovenským plynárenským priemyslom, Žilinskou univerzitou v Žiline a firmou ELTECO-GEN, s. r. o. Žilina, ktorá realizuje energetickú časť a so švajčiarskym dodávateľom technológie na výrobu cestovín. V súčasnosti je spišskonovoveské MPC najväčšou firmou na výrobu cestovín na Slovensku, ktorá zabezpečuje približne 50 percent domácej spotreby. Naša kapacita je viac ako desaťtisíc ton ročne a zabezpečujeme kompletný sortiment krátkych, dlhých a stredných cestovín, vaječných a nevaječných a ako jediní aj grahamových celozrnných cestovín. Naša produkcia smeruje na český trh, predtým to bolo Rusko, Bielorusko, Ukrajina, momentálne je to Litva, Estónsko a príležitostne v malých množstvách dodávame sortiment aj do niektorých ďalších krajín, uviedol V. Melikant. Vo výrobnej produkcii MPC je aj výroba pekárskych múk a špeciálnej múky z tvrdej pšenice. Táto produkcia má podľa slov V. Melikanta regionálny charakter a zásobovanie sa vzťahuje na Prešovský a Košický kraj. Produktmi cukrárskej a pekárskej výroby zásobuje podnik región Spiša. V našom výrobnom programe dominuje prevažne cestovinárska výroba, tá tvorí približne 50-percentný objem výroby a 30 percentami sa podieľa mlyn a zvyšok cukrárenský a pekársky závod, uviedol generálny riaditeľ. Vlani vytvorila spoločnosť hrubý zisk v objeme necelých 20 miliónov korún, v tomto trende by mala pokračovať podľa vyjadrení V. Melikanta aj v tomto roku. Aj napriek tomu, že tento rok je špecifický, keďže začiatkom roka došlo k veľkému rozkolísaniu cien u potravinárskej pšenice - výrazným činiteľom sú dôsledky sucha v minulom roku. Našťastie, túto situáciu sa nám za pomoci Štátneho fondu trhovej regulácie podarilo zvládnuť, respektíve malého množstva dovozov z Českej republiky, takže nemalo to podstatný vplyv na cenu základnej suroviny múky pre pekárne, ktoré zásobujeme. Starých odberateľov sme plynulo zabezpečovali aj napriek tejto kríze, konštatuje s uspokojením V. Melikant. Tohtoročný hospodársky výsledok ide zatiaľ nad rámec a je predpoklad, že bude lepší ako vlaňajší. Ročné tržby spoločnosti sa pohybujú na úrovni pol miliardy korún. Do technického rozvoja investuje spoločnosť približne desať rokov, odkedy sa ako podnik osamostatnila. Táto investičná akcia, či už ide o trigeneráciu alebo linku na krátke cestoviny, ktorá s ňou úzko súvisí, nakoľko ide o prepojenú technológiu, nás stála približne 90 miliónov korún, uviedol generálny riaditeľ. Zatiaľ čo časť investície tvorili vlastné zdroje, časť bola čerpaná z podporného fondu Ministerstva pôdohospodárstva a z komerčných bánk. V trigenerácii sa vyrábajú podľa slov Ing. Ľubomíra Jančošeka tri druhy energií elektrická, tepelná energia a chlad. A prečo trigenerácia práve v mlynsko pekárskom kombináte? Spoločnosť na seba zobrala isté riziko, keď šla do tejto novej technológie aj v energetickom systéme. Práve pri výrobe cestovín sa spotrebovávajú všetky tri druhy energií. Nedá sa povedať, že je to na Slovensku úplne prvá trigenerácia, ale je prvá tohto technického riešenia. Novosť tohto zariadenia je v tom, že okrem absorbčného chladenia sa v ňom používa aj kompresorové chladenie a je tu veľmi dobrá regulovateľnosť v rôznych oblastiach požadovaného výkonu. Prednosťou je aj
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.