500 ľuďoch. Tým, ktorí pili jednu až dve šálky čierneho čaju denne, hrozilo o 46 percent nižšie riziko kôrnatenia tepien (a následný infarkt) v porovnaní s tými, ktorí čaj vôbec nepili.
Zaujímavé je, že u tých, ktorí pili pravidelne štyri šálky čierneho čaju denne, sa riziko znížilo až o 69 percent. Vedci sa domnievajú, že čaj zabraňuje kôrnateniu tepien. Je to zásluha predovšetkým flavonoidov - látok, pôsobiacich ako antioxidanty, rušiacich pôsobenie voľných radikálov. Toto zistenie je príjemným prekvapením osobitne preto, že kôrnatenie alebo arterioskleróza ciev je jedna z najčastejších príčin zlyhania srdca - infarktu.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.