KURČA S LEČOM
Potrebujeme: 1 rozštvrtené kurča, 1 veľký pohár zeleninového leča, 4 lyžice oleja, soľ, mletá sladká paprika, 4 štvorce alobalu.
Postup: Alobalové štvorce potrieme olejom, na každý položíme porciu osoleného a opaprikovaného kurčaťa, na jednotlivé porcie rozdelíme lečo, alobal dobre uzavrieme. Pečieme v rúre na rošte asi 20 minút, počas pečenia dvakrát obrátime. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
ZAPEČENÁ FAZUĽA
Potrebujeme: 500 g bielej fazule, 500 g cibule, soľ, korenie, paprika, olej.
Postup: Deň vopred dáme napučať fazuľu, uvaríme, scedíme, potom osolíme, okoreníme. Cibuľu nakrájame na väčšie kolieska a osmakneme na časti oleja, osolíme, opaprikujeme a do zapekacej misky dávame striedavo fazuľu a cibuľu tak, aby navrchu bola fazuľa. Pokvapkáme zvyškom oleja a zapekáme asi 30 minút v rúre. Hotové na tanieri pokvapkáme olejom.
MRKVOVÁ NÁTIERKA
Potrebujeme: 2 väčšie mrkvy, 1 mäkký tavený syr, citrón, cesnak, soľ.
Postup: Mrkvu najemno nastrúhame, mäkký syr rozotrieme s prídavkom Ramy a zamiešame s nastrúhanou mrkvou. Podľa chuti zakvapkáme citrónovou šťavou, prisolíme a nakoniec pridáme cesnak. Nátierku necháme 2-3 hodiny stáť v chladničke a až potom natierame, najlepšie na sójový rožok.
PIVOVÝ ZÁVIN
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 2,5 dl piva, 250 g Hery, štipka soli.
Postup: Zo surovín spracujeme cesto, zabalíme do alobalu a necháme 2 hodiny v chladničke odpočívať. Potom cesto rozdelíme na 2 diely, vyvaľkáme na tenký plát, ľahko posypeme strúhanými piškótami alebo jablkami, škoricou a cukrom. Skrútime, potrieme vajcom rozšľahaným s trochou cukru a v predhriatej rúre upečieme.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.