druhého do debničky, prikryjeme papierom a naň dávame ďalšiu vrstvu jabĺk. Nebudú sa jedno od druhého kaziť.
Kto nemá pivnicu ani komoru, na kratší čas postačí aj dolná časť chladničky. Ak uložíte jablká tenkej perforovanej fólie určenej pre ohrievanie jedla v mikrovlnke, nebudú sa predčasne scvrkávať. Jablčná dreň sa dá zmraziť alebo uchovať v pohároch od detskej výživy a vylisovaná sterilizovaná šťava vo fľaši. Môžeme si pripraviť aj mušt, ktorý v zazátkovaných fľašiach sterilizujeme 20 minút pri teplote 250 stupňov Celzia. Domáci mušt je veľmi silný a kalorický, 1 liter sa rovná až 2 kg ovocia.
Ak máte možnosť získať padané jablká a radi jedávate jablkové koláče, pripravte si do zásoby nastrúhané jablká. Nahrubo postrúhajte jablká a natlačte zľahka do sedemdecilitrového zaváracieho pohára, nepridávajte cukor ani iné prísady, vysterilizujte. Tento spôsob uskladnenia jabĺk je osvedčený. Máte poruke plnku, ktorú už len pokladiete na lístkové cesto, posypete škoricou a kryštálovým cukrom. Ušetríte si prácu, veď v zimných mesiacoch sa zvráskavené jablká ťažko strúhajú.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.