ako prídavné zariadenie má rozhodne veľa výhod. Pečenie je najlepšie v konvenčných rúrach, pretože potraviny po upečení v mikrovlnke nie sú chrumkavé a ružové (výnimkou sú prístroje so zabudovaným grilom alebo rúrou). Mäso upečené v mikrovlnke je bledé, bez farby. Preto radšej pripravujeme minútky na klasickej panvici alebo grile.
Čo dokáže okrem toho mikrovlnka?
Rozmrazovanie je v mikrovlnnej rúre najrýchlejšie. Napr. 1 kg zmrazeného mäsa sa rozmrazí za 40 minút, 1 kurča s hmotnosťou 1 kg asi za 25 minút. Navyše pri takomto rozmrazovaní stratia potraviny omnoho menej tekutín ako pri rozmrazovaní na vzduchu. Veľmi dobre sa rozmrazuje i ovocie.
Ohrievanie - tu sa ušetrí nielen čas, ale i umývanie riadu, pretože jedlo sa môže ohrievať už upravené na tanieri. Podľa potreby sa jedlo vyberie z chladničky a ohreje za 2 - 3 minúty. Je to ideálne, ak je viac stravníkov v dlhšom časovom rozpätí.
Ohrievanie na vyššiu teplotu je mimoriadne vhodné pri ohrievaní nápojov a jedál v plechovkách (konzervách).
Varenie - polievky sa uvaria v mikrovlnnej rúre omnoho rýchlejšie ako na sporáku. Platí však, že čas sa ušetrí len pri varení menších množstiev a treba rátať s tým, že jedlo chutí inak ako po klasickej príprave na sporáku. 250 g zemiakov uvaríme za 6 - 7 minút, dvojnásobné množstvo trvá dvakrát tak dlho. Ideálna je príprava zeleniny a rýb v mikrovlnnej rúre, pretože ostanú jemné a krátkou prípravou uchovajú veľkú časť vitamínov.
V mikrovlnnej rúre sa dajú znamenite pripraviť aj komplikovanejšie omáčky. Zemiaky, zeleninu a ryby je vhodné počas prípravy prikryť pokrievkou, alebo aspoň obráteným tanierom.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.