Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Recepty zo Žitného ostrova (1.)Ľudia, žijúci na Žitnom ostrove si na štedrosť prírody naozaj nemohli sťažovať. V úrodnej černozemi sa darilo

Recepty zo Žitného ostrova (1.)

Ľudia, žijúci na Žitnom ostrove si na štedrosť prírody naozaj nemohli sťažovať. V úrodnej černozemi sa darilo pšenici, jačmeňu i kukurici, cukrovej repe, melónom, ale aj marhuliam, broskyniam, paprike a paradajkám. S týmto krajom sa spája niekoľko naj: je to najteplejšia oblasť Slovenska a najväčšia zásobáreň pitnej vody, spadne tu však najmenej zrážok a navyše bývali tu aj najväčšie povodne, ale aj najväčšie náleziská zlatonosných pieskov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ryžovanie zlata bolo v stredoveku významným zdrojom príjmom a ešte na prelome 19. a 20. storočia sa týmto zamestnaním živili stovky rodín na Žitnom ostrove. V povodí Dunaja sa zlato získavalo z naplaveného piesku. Vhodné miesto určili podľa jeho farby a tiež pomocou špeciálnych lopatiek, ktoré boli vyrobené z topoľového dreva, do čierna vypálené, aby na nich bolo lepšie vidieť trblietajúce sa zlatinky. Takáto "skúška lopatkou" sa robila tak, že lopatka sa niekoľkokrát strčila do nánosu a keď sa na čiernej uhoľnej časti zatrblietali zlaté iskričky, mohlo sa ryžovať. Ryžovalo sa pomocou stola, ktorého doska sa zvažovala k vode a ktorý mal na hornom konci sito. Do sita hádzali piesok, polieval vodou a vyplavené zrnká sa zachytávali v zárezoch alebo v súkne, položenom na doske stola. Ďalej sa piesok čistil hojdavými pohybmi v korýtku, pričom sa od zlata oddeľoval čierny piesok - zrnká železa. Tieto slúžili ako platidlo za prenájom brehov. Ryžovanie zlata patrilo k sezónnym prácam, čo ovplyvnilo aj spôsob života ryžovačov a ich rodín.

SkryťVypnúť reklamu

K základnej výbave ryžovačov patril čln, v ktorom sa prepravovali z ryžoviska na ryžovisko, náradie potrebné k práci, ale aj truhla s potravinami, šatstvom a kotlík na varenie. Okrem toho, čo si priniesli z domu, využívali pri príprave jedál aj miestne zdroje, a preto vítaním doplnkom stravy boli tiež ryby. Známe bolo číkarenie. Čík je druh pĺžovitej ryby, ktorá žije v bahnitých vodách. Lovili ich najmä ako návnadu na šťuky a sumce, ale niekde patrili aj k obľúbeným pochúťkam. Chytali ich buď holými rukami tak, že blato prešliapali, aby číky vyliezli a potom ich pozbierali do koša. Iný spôsob lovu bol taký, že ich naberali do riečice - koša spolu s bahnom, to potom vymyli a v riečici ostali už len číky. Ryby, ktoré nachytali, si buď upiekli na ražni, alebo v pahrebe, nechávali ich však aj vysušiť, konzervovali ich tiež údením alebo marinovaním v octe s cibuľou. Varili z nich polievky, fašírky, perkelty a všakovaké iné pochúťky. Niektoré z receptov, tak ako nám ich zozbieral dr. Ján Molnár z Dunajskej Stredy, ponúkame aj čitateľom Víkendu.

SkryťVypnúť reklamu

Halászlé

Potrebujeme: 1,5 kg rôznych rýb, červenú papriku, mrkvu, petržlenovú vňať, menší zeler, korenie, bobkový list, masť, múku, soľ, smotanu.

Postup: Očistené ryby rozporcujeme a odložíme nabok. Menšie ryby spolu s hlavami a chvostami väčších rýb varíme s mrkvou, zelerom, bobkovým listom, petržlenovou vňaťou a všetko nezabudnime osoliť. Vody nedávame veľa a varíme, kým nie je mäsko mäkké. Uvarené ho trochu vychladíme a z rýb oberieme. Toto spolu so zeleninou a vývarom prepasírujeme cez sitko. Z masti, nadrobno nakrájanej cibuľky a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme prepasírovanou zmesou a pridáme kúsky obratého mäska. Dochutíme, pridáme červenú papriku a vopred naporcované kusy ryby. Po štvrťhodinke varenie vmiešame smotanu, necháme prejsť varom a odstavíme.

SkryťVypnúť reklamu

Zavináče z belice

Potrebujeme: najviac 15 cm dlhé kúsky rýb, horčicové semienka, orech koriandra, cukor, kyselinu vínnu, ocot, soľ.

Postup: Z rýb oddelíme pozdĺž chrbtovej kosti mäso z oboch strán - získame tak hrubé, dlhé pásy mäsa. 1 kg rýb zasypeme 10 - 15 dkg soli, premiešame, položíme na podnos a odložíme do chladu. Necháme stáť aspoň 1 deň, priebežne premiešame. Pred nakladaním opláchneme ryby studenou vodou, potom kladieme po obvode fliaš. Na dno fliaš dávame bobkový list, celé čierne korenie, 1 kávovú lyžičku horčicových semienok, 1 malú lyžičku koriandra a celý prostriedok fľaše vyplníme pokrájanou červenou cibuľou. Cibuľu poukladáme aj navrch. Pridáme 1 lyžičku cukru, 1 lyžičku kyseliny vínnej, 5 - 6 lyžíc octu a zalejeme vodou. Uzavreté fľaše odložíme na chladné miesto alebo do chladničky, na 5 - 6 dní. V chladničke potom môžeme skladovať aj 3 - 4 týždne.

Pečené ryby

Potrebujeme: 1 kg menších sladkovodných rýb, múku, sladkú červenú papriku, korenie - čierne mleté, soľ, cesnak, rascu.

Postup: Menšie ryby očistíme, necháme im však chvost aj hlavu. Po celej dĺžke ich narežeme asi vo vzdialenosti 2 mm tak, aby sme poprekrajovali kosti. Potom urobíme z hladkej múky, korenia, papriky, rasce a cesnaku zmes, v ktorej ryby obalíme. Takto upravené ryby napichujeme na ostré palice. Palice ukladáme v kruhu okolo ohňa a pečieme pomaly zo všetkých strán. Podávame s chlebom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 372
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 977
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 691
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 133
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 130
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 905
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 662
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 638
  1. Branko Štefanatný: Ste výsledkom svojho tréningu
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Ivan Mlynár: Čurillovci sú zlo, Vagovičove knihy sú zbytočné a Kubina je úmrtným listom právnemu štátu. Tak pravil muscle man Šutaj Eštok
  4. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  5. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  6. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  7. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 307
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 413
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 21 064
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 273
  5. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 264
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 483
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 828
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 548
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Branko Štefanatný: Ste výsledkom svojho tréningu
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Ivan Mlynár: Čurillovci sú zlo, Vagovičove knihy sú zbytočné a Kubina je úmrtným listom právnemu štátu. Tak pravil muscle man Šutaj Eštok
  4. Juraj Ondruška: Rozhovor pre TV Bratislava Staré letisko Vajnory opäť v ohrození: Vajnoráci povedali NIE – budú ich znova ignorovať?
  5. Jozef Pivarník: Oslobodenie Európy: Spojenci verzus Sovieti – mýtus a realita
  6. Marek Mačuha: Prečo sa Fico ide opäť klaňať Putinovi
  7. Ján Šeďo: "Milostpane, tak nám zatvorili arcivévodu Bombica"!
  8. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 31 307
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 413
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 21 064
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 273
  5. Jozef Ivan: Nasledujúcimi riadkami asi rozprúdim diskusiu, ale o to mi ide 10 264
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 483
  7. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 828
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 5 548
  1. Tupou Ceruzou: Smerákov
  2. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil.
  3. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  4. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  5. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  6. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  7. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
  8. Věra Tepličková: Kvíz: Ako poznáte naše koaličné politické špičky (súčasné i bývalé)?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu