kotlík, v ktorom prababička šľahala sneh alebo vo vodnom kúpeli parížsky krém zo šľahačkovej smotany a čokolády. Kto má rád dobrú tureckú kávu, vie, že najlepšia je, keď sa varí v špeciálnej medenej konvičke s rúčkou, ktorú volajú džezva. Počas dovolenky v Čiernej Hore v bývalej Juhoslávii sa o tom presvedčil.
Vedci tvrdia a my sme prevzali ich názov, uverejnený v španielskom časopise Muy Interesante, že medené hrnce a panvice sú oveľa zdravšie na varenie než nehrdzavejúca oceľ. Na povrchu z ocele sa vytvárajú jemné ryhy, v ktorých pri bežnej teplote prežívajú nebezpečné baktérie E-coli 0157 až 35 dní. Na medenom povrchu sa tieto neudržia dlhšie než 14 hodín. Že meď zabíja baktérie, to nie je žiadna novinka, veď práve preto ešte starí Egypťania používali medené nádoby na prepravu vody.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.