naše zdravie. Jedno však musíme vedieť: všetko používajme s mierou, či sú to semená, kvety, listy, korene, mleté či celé. Chuť pokrmu má korenie zvýrazniť a nie prehlušiť, takže menej je niekedy viac. Gazdinky dajú do polievky alebo paprikášu veľa papriky, jedlo bude horké, prehnané množstvo čierneho korenia dokáže zase úplne potlačiť pôvodnú chuť mäsa, zeleniny. Hovorí sa, že štipka korenia sa rovná tabletke lieku. Ani tabletiek neberieme viac, ako predpíše lekár. Ak si polievku presolíme, neprospejeme nášmu organizmu. S mierou treba používať aj dochucovadlá ako napr. vegetu.
O soli sa zase vraví, že je nad zlato, preto by sme s ňou mali zaobchádzať naozaj šetrne. Jej nadmerné množstvo v pokrme nedá vyniknúť koreniam, viaže v organizme vodu, zaťažuje obličky, cievy, srdce, spôsobuje vysoký krvný tlak. Neučme deti všetko soliť a do jedál používajme iba polovičné množstvo ako je uvedené v receptoch. Nesoľme vodu, v ktorej varíme zeleninu, cestoviny, ryžu a jedlá pripravené v mikrovlnnej rúre osolíme až sú hotové.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.