* Koláče aj keksy zostanú dlhšie čerstvé, keď do dózy, v ktorej sú odložené, vložíme kúsok jablka.
* Chcete tortu pred naplnením rozrezať a nemáte poruke dostatočne dlhý nôž? Pomôžte si pevnou niťou. Omotajte ju okolo obvodu torty, prekrížte a pomaly zaťahujte. Rezná plocha bude úplne hladká.
* Prášok do pečiva nemá účinnosť, nedvíha cesto, ak ho pridáte s prvou časťou múky do ešte tekutej hmoty. Prášok preto poriadne premiešajte aj s druhou dávkou múky a vsypte do cesta.
* Potrebujete upiecť koláče a nemáte prášok do pečiva? Pridajte do cesta 3 - 4 lyžice rumu alebo koňaku, alkohol dvíha cesto takmer tak, ako prášok do pečiva.
* Cesto by sme mali miešať vždy jedným smerom, aby sme zmenami smeru pohybu neohrozili neskoršiu kvalitu kysnutia.
* Zmrazené ovocie by sme mali rozmrazovať tak, že ho zalejeme horúcou cukrovou vodou. Plody si tak zachovajú sviežu farbu.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.