Brokolica v syrovom cestíčku
Potrebujeme: 1 kg brokolice (namiesto brokolice môže byť aj 1 malý karfiol alebo 400 g cukiny), 60 g hladkej múky, 40 g strúhanky, 40 g čerstvo postrúhaného syra, 4 vajcia, 1 viazanička petržlenovej vňate, soľ, Fritol na fritovanie.
Postup: Z brokolice odrežeme tvrdé konce. Ružičky ponoríme na 2 minúty predvariť do vriacej vody. Vyberieme ich a necháme odkvapkať. Múku, vajcia, syr, strúhanku a posekanú petržlenovú vňať vymiešame na cestíčko. Olej rozpálime. Brokolicu namáčame do syrového cestíčka, ponárame ju do horúceho oleja a z každej strany 3 minúty fritujeme. Potom brokolicu vyberieme a olej necháme "odkvapkať" na kuchynskom papieri alebo na papierových obrúskoch.
Zeleninové závitky vo vínovom cestíčku
Potrebujeme: 2 cukiny (asi 400 g), 2 baklažány (asi 400 g), 50 g masla, 125 g hladkej múky, 2 vajcia, 2 dl bieleho vína, 2 strúčiky cesnaku, 100 g rajčinového pretlaku, 1 polievková lyžica provensálskych byliniek, 1 kávová lyžička červenej papriky, Fritol na fritovanie.
Postup: Cukiny a baklažány očistíme pokrájame po dĺžke na tenké rezy. Osolíme ich a necháme stáť 30 minút. Roztopíme maslo, pridáme múku, soľ, žĺtky a víno a vypracujeme cestíčko, ktoré necháme 30 minút odpočívať. Zmiešame popučený cesnak, rajčinový pretlak, provensálske bylinky, papriku a soľ na pastu. Cukinové a baklažánové rezy osušíme a potrieme tenkou vrstvou cesnakovej pasty. Zrolujeme ich, poprepichujeme a upevníme špajdľou. Vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame ho do cestíčka. Zeleninové závitky namáčame do cestíčka a fritujeme z obidvoch strán po 3-4 minúty v rozpálenom Fritole. Prebytočný tuk necháme odkvapkať.
Zemiakové šúľky
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, soľ, 1 malý pór, 2 strúčiky cesnaku, 100 g strúhaného syra, 1 vajce, 60 g hladkej múky, trochu maizeny, nahrubo potlčené čierne korenie, Fritol na fritovanie.
Postup: Zemiaky očistíme a postrúhame na hrubšie, osolíme ich, trochu vytlačíme vodu, pridáme popučený cesnak, postrúhaný syr, na tenké pásiky pokrájaný pór, soľ, korenie, vajce a múku. Vymiešame a vlhkými rukami tvarujeme asi 6 cm dlhé šúľky, ktoré postupne fritujeme z každej strany 5 minút. Necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.