Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

Strava bola odjakživa v centre pozornosti ľudí. Gazdiné sa snažili z toho, čo hospodárstvo dalo, uvariť len to najlepšie a nebolo to inak ani na

Žitnom ostrove. Dobré klimatické podmienky a úrodná pôda priaznivo ovplyvnili jedálniček tunajších obyvateľov.

K najstarším jedlám, a to nielen v tomto kraji, patrili kaše a kašovité pokrmy. Na celom území Slovenska boli najrozšírenejšie obilninové kaše, ktoré sa varili z celého, drveného alebo mletého jačmeňa, či prosa. Na Žitnom ostrove však pri ich príprave prevládala najmä kukurica, neskôr aj ryža.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo všedného dňa - kukuričnú kašu pripravovali gazdiné tak, že ju zavarovali do mlieka, ktoré bolo výdatne riedené vodou. Čisté mlieko používali menej a to nielen z úsporných dôvodov, ale aj preto, lebo neriedené sa ľahko pripaľovalo. Hotovú kukuričnú kašu podávali na sladko s medom a poliatu rozpraženým maslom, alebo na slano s opraženou cibuľkou a slaninkou. K obľúbeným, ale vzácnejším omastkom, patrila aj kačacia a husacia masť.

SkryťVypnúť reklamu

Pri zabíjačkách sa robievala aj "abakása" - to sa do ovaru pridávala krv a kukuričná krupica. Chutná bola tiež "žobrácka kaša" (vnútornosti, ryža) a "ludaskása" (ryža a hydinové droby udusené na cibuľke).

Medzi zvláštne patria aj recepty na jedlá, ktorých základom síce je kaša, ale táto sa ešte ďalej upravuje napríklad aj takto: do vriacej vody s trochou mlieka a soli pridáme buď kukuričnú múku, alebo ryžu, zemiaky, či jačmennú múku a varíme. Masu miešame až kým nezhustne a potom z nej lyžicou, ktorú namáčame v studenej vode, formujeme malé kúsky. Ukladáme ich do misy a polejeme opraženou slaninkou, cibuľkou, alebo zalejeme horúcim mliekom. Z podobnej masy robievali aj rôzne halušky, ktoré sa vyvarili vo vode, scedili a podávali upravené na sladko, alebo na slano. V každom prípade sa však museli dobre omastiť, aby sa ľahšie šmýkali dolu hrdlom. Zvláštnou obmenou kaší bol "isterc". Múku upražili nasucho do ružova, potom zaliali vodou a miešali až do zhustnutia.

SkryťVypnúť reklamu

Chutné boli aj zapečené kaše napríklad "malej". Uvarenú kukuričnú kašu vyliali na vymastený plech a upiekli do zlatova. Táto pochúťka, moderne podávaná s kompótom, patrí medzi miestne špeciality dodnes. Medzi maškrty, ktoré boli priam nabité vitamínmi skupiny B, patril "kalkíš". Obilie sa nechalo asi týždeň naklíčiť, pričom ho bolo treba často premývať. Potom sa celé, aj s klíčkami, pomlelo a do získanej mliečnej suroviny sa pridala biela múka. Do cesta napichali steblá trstiny, aby nadbytočná voda ľahko unikla a koláč sa upiekol rovnomerne. Kalkíš pekávali v chlebovej peci a keďže takáto pec nechýbala v žiadnej domácnosti a väčšinou bola umiestnená vonku, deti sa počas prípravy tejto pochúťky z dvora ani nepohli.

Medzi najnovšie obilninové kaše patrí "riskaša", ako je jasné z názvu, varená z ryže. Táto plodina má svoju kolísku v juhovýchodnej Ázii. Do Európy sa dostala prostredníctvom Turkov a Arabov. Prvé neúspešné pokusy s jej pestovaním u nás sa začali za Márie Terézie a pár nadšencov ich obnovilo aj v 50-tych rokoch 20. storočia. Pokusy však nedopadli dobre, ryži sa u nás na poliach nedarí. V kuchyniach je to však iné a dnes ryžu varievame pravidelne.

SkryťVypnúť reklamu

Kaša, ktorá má svoje miesto aj v rozprávkach - "Hrnček var", v prísloviach - "Po kaši, po mede - poznať Slováka všade", bola kedysi aj symbolom hojnosti. Dnes sa na našich stoloch objavuje málo a možno je to škoda.

Jačmenná kaša

300 g jemných jačmenných krúp, voda, soľ, 100 g hrubej múky, údená slanina, cibuľa.

Prebraté a umyté krúpy dáme variť do osolenej vriacej vody. Uvaríme na kašu. Hotovú kladieme na taniere a polejeme ju upraženou cibuľkou so slaninkou.

Kukuričná kaša na sladko

Mlieko, med, kukuričná krupica, maslo.

Sladké mlieko s medom privedieme do varu a pomaly vmiešavame kukuričnú krupicu. Po zhustnutí kašu odstavíme. Nalejeme ju do tanierov, v prostriedku urobíme jamku, do ktorej vlejeme rozpustené maslo.

Kukuričná kaša so škvarkami

300 g kukuričnej krupice, 1 liter vody, soľ, údená slanina.

Do vriace vody zavaríme krupicu a za stáleho miešania uvaríme na kašu. Hotovú kašu dáme na taniere a polejeme ju masťou a škvarkami.

Fazuľová kaša s ryžou

300 g bielej fazule, voda, soľ, 80 g ryže, masť, cibuľa, údená slanina.

Fazuľu, ktorú sme dôkladne prebrali, namočíme najlepšie cez noc. Potom ju dáme variť a varíme až kým nie je mäkká, pridáme ryžu a ďalej varíme, až nám nevznikne kaša. Nezabudneme miešať. Cibuľku upražíme na masti do zlatova a zo slaninky urobíme škvarky. Kašu na tanieroch polejeme masťou s cibuľkou a škvarkami.

Ryžová kaša

150 g ryže, soľ, voda, 1/2 l mlieka, maslo, cukor, škorica.

Prebratú a umytú ryžu dáme do studenej vody a pomaly privedieme do varu. Potom pridáme soľ, maslo, polovicu cukru, mlieko a za ustavičného miešania dovaríme. Hotovú dáme na taniere, polejeme roztopeným maslom a posypeme cukrom a škoricou.

Žobrácka kaša

1 kg bravčovej hlavy, 1/2 kg pľúcok, masť, cibuľa, cesnak, čierne mleté korenie, majorán, 100 g ryže, soľ.

Očistenú a umytú hlavu a pľúcka dáme variť. Uvarené mäso oberieme a zomelieme s pokrájanou cibuľkou, ktorú sme opražili na masti. Pridáme pretlačený cesnak, udusenú ryžu, korenie, majorán a soľ. Všetko dôkladne premiešame, prilejeme vývar a uložíme na vymastený pekáč. Upečieme a podávame so zemiakovým šalátom.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  4. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  5. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  6. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 008
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 8 180
  3. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 7 035
  4. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 5 218
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 345
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 783
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 076
  8. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt 1 617
  1. Vladimír Benčík: Osmanská ríša - jej impozantný vzostup a dramatický pád (2. časť)
  2. Juraj Kostka: Svet v nás a okolo nás
  3. Radoslav Záhumenský: Mohyla na Bradle: Silný príbeh, ikonické miesto a prechádzka, ktorá sa dotkne srdca (+ VIDEO)
  4. Vladimír Čuchran: Pápež František
  5. Jozef Javurek: Zelenina v záhrade
  6. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  7. Peter Stachura: V krízach sa musíme naučiť verejnosť spájať, nie rozdeľovať
  8. Ivan Mlynár: Ak z Čurillovcov ostanú len čiary v piesku, pretože hekli Ficovu politickú korupciu, kto vlastne sme ?
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 37 395
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 10 302
  3. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 9 664
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 7 775
  5. Martin Fronk: Hrady pre milionárov: Ako biznis oživí ruiny, ktoré štát ignoruje 7 265
  6. Dominik Sumbal: Doba cashu je späť!! 5 128
  7. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku 4 982
  8. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ? 4 977
  1. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  2. Tupou Ceruzou: Pápež František
  3. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  5. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  6. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  7. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  8. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Vladimír Benčík: Osmanská ríša - jej impozantný vzostup a dramatický pád (2. časť)
  2. Juraj Kostka: Svet v nás a okolo nás
  3. Radoslav Záhumenský: Mohyla na Bradle: Silný príbeh, ikonické miesto a prechádzka, ktorá sa dotkne srdca (+ VIDEO)
  4. Vladimír Čuchran: Pápež František
  5. Jozef Javurek: Zelenina v záhrade
  6. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  7. Peter Stachura: V krízach sa musíme naučiť verejnosť spájať, nie rozdeľovať
  8. Ivan Mlynár: Ak z Čurillovcov ostanú len čiary v piesku, pretože hekli Ficovu politickú korupciu, kto vlastne sme ?
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 37 395
  2. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 10 302
  3. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 9 664
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 7 775
  5. Martin Fronk: Hrady pre milionárov: Ako biznis oživí ruiny, ktoré štát ignoruje 7 265
  6. Dominik Sumbal: Doba cashu je späť!! 5 128
  7. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku 4 982
  8. Rado Surovka: Pomáhať a chrániť ? 4 977
  1. Radko Mačuha: Si herec, či politik?
  2. Tupou Ceruzou: Pápež František
  3. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  5. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  6. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  7. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  8. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu