krava, ktorá pochádzala z farmy Filagro, neprežila pôrod.
Na Slovensku ide už o druhú kravu, pri ktorej sa potvrdilo BSE a ako povedal vedúci kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej správy Martin Chudý, rovnako ako aj v prvom prípade, budú v rámci preventívnych opatrení zabité a otestované zvieratá príbuzné s chorou kravou, ktoré sa narodili 12 mesiacov pred a 12 po jej narodení. Podľa predbežných odhadov ide asi o 63 kusov dobytka.
Zdroj nákazy je naďalej neznámy, odborníci po ňom naďalej pátrajú. Zdroj nákazy nie je ešte objasnený ani pri prvom výskyte BSE z okresu Žiar nad Hronom.
Na BSE otestovali na Slovensku približne 18,5 tisíca kusov hovädzieho dobytka. Prvá pozitívna porazená krava pochádzala z farmy Vtáčnik, s. r. o., Dolná Trnávka v okrese Žiar nad Hronom. Preventívne bolo po tomto náleze usmrtených a otestovaných ďalších 32 kusov dobytka, všetky výsledky testov boli negatívne.
Na Slovensku sa týždenne v dvoch laboratóriách otestuje približne tisíc až 1200 kusov vzoriek hovädzieho tkaniva. Plošné testovanie zvierat starších ako 30 mesiacov sa u nás robí od 3. júla tohto roku. Obmedzenie exportu mäsa zahraničný obchod veľmi neovplyvnilo, pretože bol minimálny. Živý dobytok sa po sprísnených opatreniach vyváža naďalej. Export smeruje najmä do Talianska.
BSE je nervové ochorenie hovädzieho dobytka, ktoré spôsobujú infekčné bielkovinové častice - prióny. BSE sa môže vyskytovať v mozgu, mieche, črevách, slezine a ďalších vnútornostiach hovädzieho dobytka, nie však v svalovom tkanive ani v mlieku. Konzumáciou mäsa ani mlieka prenos nákazy nehrozí, aj keď lekári nevylučujú možnosť dodatočného prenosu choroby pri porciovaní nakazeného dobytka. Spôsob prenosu BSE na človeka však dodnes nie je objasnený. Najpravdepodobnejší je však prenos potravinami, najskôr konzervami a mletými mäsovými výrobkami.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.