tohtoročnej repnej kampane. Za prvý mesiac cukrovar spracoval 82 550 ton repy a vyrobil 10 314 ton cukru.
Podľa informácií generálneho riaditeľa spoločnosti Dušana Janíčka priemerná cukornatosť repy je 15,03 percent. Za posledné dva týždne sa zvýšila o takmer 0,3 percenta.
Počas kampane, ktorá sa začala 5. októbra a potrvá do 22. decembra, plánujú Slovenské cukrovary vyrobiť 26-tisíc ton cukru. Na spracovanie by mali doviesť ešte ďalších 120 800 ton cukrovej repy. Za tonu repných buliev zaplatila spoločnosť poľnohospodárom 1013 korún pri 14- až 16-percentách cukornatosti. Vyplýva to z kúpno-predajnej zmluvy, ktorú cukrovar podpísal so 113 stálymi zmluvnými partnermi. Pestovateľom predfinancovali nákup osív, chemických prípravkov a hnojiva takmer za 2,3 milióna korún. Zároveň uhradili nákup potrebnej poľnohospodárskej techniky za 8,5 milióna korún. Podľa slov D. Janíčka sa predajná cena cukru oproti vlaňajšku zvýšila o 5 korún za kilogram na 20 korún. Súvisí to so zvýšením cien vstupov do výroby. Súčasne sa predajnosť v poslednom období znížila, čo podnik pripisuje nielen legálnemu, ale aj nelegálnemu dovozu cukru zo zahraničia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.