radosti neprináša. Z niekdajších vyše štyritisíc hektárov tejto významnej plodiny v poslednom desaťročí klesli na doslova omrvinky. V tomto roku ich pestovali len na niečo vyše 500 hektároch. Aj to bol najväčším pestovateľom zemiakov v regióne súkromne hospodáriaci roľník, ktorý ich pestoval na 100 hektároch. "Bohužiaľ, úlohy poľnohospodárom zadáva trh a ten nemá o zemiaky záujem. Je veľa samozásobiteľov alebo je trh ovplyvňovaný dovozom zemiakov zvonku za dumpingové ceny, takže naši poľnohospodári sa so zemiakmi nevedia na trhu uchytiť," povedal nám riaditeľ Regionálneho odboru Ministerstva pôdohospodárstva SR (RO MP SR) v Prešove Marián Košč.
Tohto roku však poľnohospodárom pri pestovaní zemiakov neprialo ani počasie. Pokiaľ v minulom roku poznačeným dlhotrvajúcim suchom sa v prešovskom regióne podarilo dopestovať zemiaky so slušnou priemernou úrodou 17,7 tony z hektára, tak teraz to bolo len 12 ton z hektára. Hlavnou príčinou nízkej úrody zemiakov boli dažde, ktoré ich poznačili plesňami, virózami a ďalšími neduhmi. Podstatnou príčinou odklonu záujmu poľnohospodárov od tejto kedysi tradičnej plodiny sú však ceny. RO MP SR v Prešove ako aj Šarišská poľnohospodárska a potravinárska komora sa snažili zmeniť situáciu na trhu zjednotením síl prvovýrobcov, ktorí by mohli vytvoriť výrobno - odbytové združenie. "Žiaľ, zatiaľ sa to neuchytilo. V našom regióne pretrváva nedôvera prvovýrobcov voči spoločnému podnikaniu. Doteraz sme ich nedokázali presvedčiť, aby sa dali dokopy," vyjadril sa M. Košč. Je to na škodu veci.
Poľnohospodári prešovského regiónu predsa už majú zo spoločného podnikania aj pozitívne skúsenosti.
V jednom prípade sa poľnohospodári prešovského regiónu už dali dokopy. A to v prípade výrobno-obchodného združenia Šarovis, ktoré sa zaoberá vykupovaním ovčieho mlieka. Jeho činnosť zatiaľ nie je príliš cítiť, ale niekde sa začať musí. Predstava je taká, že koncovkou Šarovisu by mali byť aj spracovateľské kapacity. Potom by mohlo združenie vstúpiť na trh s hotovými výrobkami, kde by došlo k niekoľkokrát vyššiemu zhodnoteniu suroviny, než sa dosahuje samotným jej predajom.
Autor: suš
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.