kvalitu, že aj nalievať ho správne do pohárov sa musíme naučiť. V čom je teda tajomstvo nalievania piva?
Pivo podávame studené, ale nie ľadové. Niekto ho dáva do mrazničky, aby sa rýchlo ochladilo. Lenže príliš rýchle ochladenie spôsobí stratu vône a podstatne naruší jeho chuť. Rovnako škodlivá je aj vysoká teplota. Aby osviežilo a zachovalo si všetky aromatické látky, na to je vhodná teplota medzi 7 až 10 stupňov C. Pena nie je na ozdobu, ale ochranou piva pred kontaktom so vzduchom, ktorý spôsobuje rýchly únik chuti. Pena sa najlepšie vytvorí, ak pohár nakloníme a pivo z fľašky nalievame pomaly na vnútornú stranu pohára, po skle, teda nelejeme ho sprudka zvrchu. Keď je pohár naplnený asi do polovice, postavíme ho kolmo a ďalej dolievame po malých dávkach. Keby sme nalievali pivo po stenách pohára až do vrchu, neunikol by z piva žiaden kysličník uhličitý a pena by vyzerala ako nejaká nálepka. Je to síce kysličník uhličitý, ktorý dodáva pivu iskrivosť a osviežujúcu silu, ale jeho veľké množstvo tieto vlastnosti ničí.
Keď kupujeme pivo, všimnime si dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby. Vyberajme si iba číre, mierne opalizujúce pivo bez usadeniny (nevzťahuje sa to na kvasnicové pivo, ktoré je vždy zakalené). Ak by si niekto myslel, že sa dlhšie uchová jeho kvalita v zelenej fľaške, mýli sa, lebo zelená či hnedá, alebo iná farba nemá na ňu žiaden vplyv.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.