Korzár logo Korzár

Spod pokrievky starej mamy

V jednom z najkrajších kútov Slovenska medzi Nízkymi a Západnými Tatrami leží obec Demänová. Dnes je už súčasťou mesta Liptovský Mikuláš a napriek

tomu, že je poznačená modernou výstavbou, zachovala si svojrázny dedinský charakter. Svedčí o tom aj množstvo typických dedinských dreveníc, ktoré sú dodnes udržiavané v pôvodnej kráse. Demänová je zaujímavá aj tým, že prichýlila mnohých ľudí z obcí, ktoré boli zaplavené kvôli výstavbe vodného diela Liptovská Mara. Títo si do svojich nových domovov, okrem iného, priniesli aj svoje zvyky a tak aj vďaka nim tu môže pozorný návštevník nahliadnuť do pestrej palety tradícií celého horného Liptova. Sú zhmotnené v prácach ľudových remeselníkov, ale ich výrazom sú aj chutné tradičné liptovské jedlá, ktorých recepty sa dedia z pokolenia na pokolenie. Varia sa tu také špeciality ako sú liptovské droby, kutle so štikancami, bryndzové pirohy, kapustnica so slepou kurou a - ako inak - chýrne liptovské bryndzové halušky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Halušky, ktoré majú také významné miesto v našej národnej kuchyni, že sa stali jej symbolom, sú však známe aj v susedných krajinách. Pôvodne sa robili iba z múčneho cesta z ražnej, prosnej alebo pohánkovej múky. Potom ako u nás zdomácneli zemiaky (koncom 18. a v prvej polovici 19. storočia) začalo prevládať múčno-zemiakové cesto. Spočiatku mali zemiaky vlastne iba nahradiť vzácnu múku, ktorej bolo často málo. Avšak zemiaky v mnohých prípadoch zlepšili aj chuť suchej obilninovej stravy i samotných múčnych ciest. Tak sa cestá s pridaním zemiakov stali veľmi obľúbené a často používané. Pripravovali sa tak, že do múky sa pridávali postrúhané varené alebo surové zemiaky. Príprava čisto múčnych halušiek sa v tradičnej ľudovej strave zachovala iba v tých oblastiach, v ktorých boli dobré klimatické podmienky a obilia tam bolo dosť. Tu sa halušky používajú aj ako závarka do polievok, alebo ako príloha k mäsu, ale aj ako samostatné jedlo napríklad s vajíčkom. Halušky zo zemiakovo-múčneho cesta sú známe na celom území Slovenska, avšak kedysi ich najčastejšie varili v oblastiach, kde bol rozšírený chov oviec. Halušky s bryndzou či kyslou kapustou tak neodmysliteľne patrili najmä do dreveníc na strednom a východnom Slovensku. O ich obľube a rozšírenosti svedčí aj množstvo názvov, ktoré majú: strapačky, trepanky, glgačke, čuse, hičkoše, nočky. Pôvodne sa pripravovali tak, že sa redšie cesto hádzalo po kúskoch z drevenej doštičky nožom do vriacej vody. Ako nás upozornila naša kuchárka pani Barbora Halahijová, pravé liptovské halušky musia byť malé. Zemiaky na cesto sa musia strúhať na jemnom trele a to nie hocijako, ale s láskou. Nesmú sa totiž veľmi pritláčať, aby zmes nebola drsná. Dôležitá je aj kvalita zemiakov, nemali by byť sypké a ako sme sa dozvedeli, do cesta pravých liptovských halušiek sa nepridáva žiadne vajce. Cesto je dobré vtedy, ak doň zapichneme varechu a tá zostane stáť. Pri hádzaní halušiek si treba dať pozor na to, aby bol lopárik dostatočne namočený a aj nôž počas hádzania treba namáčať do vody. Dnes už hádže halušky málokto, väčšina gazdín si pomáha kovovým sitom, ale nech už ich robia akokoľvek, halušky sú naše a k Slovensku neodmysliteľne patria.

SkryťVypnúť reklamu

Liptovské bryndzové halušky

600 g zemiakov, 300 g hladkej múky, 250 - 300 g bryndze, údená slanina, 1 cibuľa, soľ.

Očistené zemiaky postrúhame, pridáme múku a vypracujeme cesto, ktoré dochutíme soľou. Do vriacej vody nahádžeme pomocou noža halušky a necháme ich dvakrát prevrieť. Potom ich vyberieme, premyjeme v mise so studenou vodou a omastíme. Nasypeme na ne bryndzu, dobre premiešame a polejeme opraženou slaninkou a cibuľkou. Podávame so žinčicou alebo s mliekom.

Obarky s bryndzou

Voda z halušiek, halušky, bryndza, zemiaky.

Do vody, v ktorej sa varili halušky, dáme kúsky zemiakov, ktoré nám ostali zo strúhania. Necháme ich variť, pridáme halušky a jednu až dve lyžice bryndze, premiešame, dochutíme soľou a podávame tak, že priamo do taniera ešte do obarkov vlejeme mlieko.

SkryťVypnúť reklamu

Strapačky s kyslou kapustou

Cesto ako na bryndzové halušky, kyslá kapusta, soľ, údená slanina.

Z cesta nahádžeme halušky, ktoré uvaríme a scedíme. Na masti krátko udusíme kyslú kapustu, ak je treba, predtým ju pokrájame na drobno. Halušky premiešame s udusenou kapustou a omastíme vyškvarenou údenou slaninkou.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 920
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 442
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 139
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 159
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 768
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 655
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 648
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 1 983
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 36 513
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 771
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 370
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 101
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 476
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Štefan Šturdzík: Hamas vs Izrael.
  2. Viktor Pamula: Pieseň IMT Smile je stále aktuálnejšia
  3. Milan Buno: Prečo odovzdávame moc zlým a skazeným ľuďom?! | 7 knižných tipov
  4. Aleksander Prętnicki: Cena úspechu - Bratislavský expres
  5. Vladimír Bojničan: Malé zamyslenie sa na “Veľkú noc”
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Juraj Ondruška: PRIPOMIEKY LETISKO VAJNORY DO 22.4.2025
  8. Eva Gallova: Slávny maliar Raffael Santi bol pochovaný dvakrát
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 36 513
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 771
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 396
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 820
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 370
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 101
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 476
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 513
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu