Fazuľový hrniec s paradajkami a banánmi (Kolumbia)Pre 6 až 8 osôb potrebujeme: 500 g suchej hnedej fazule, 1 kg bravčových kolien, 250 g
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Fazuľový hrniec s paradajkami a banánmi (Kolumbia)
Pre 6 až 8 osôb potrebujeme: 500 g suchej hnedej fazule, 1 kg bravčových kolien, 250 g paradajok, 250 g cibule, 200 g mladej očistenej cibuľky, 1 veľkú mrkvu, 800 g zelených banánov, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice oleja.
Postup: Fazuľu na noc namočíme do vody, ráno vodu zlejeme. Do veľkého hrnca dáme poldruha litra čerstvej vody, fazuľu a bravčovinu. Varíme približne 1 až 1 a pol hodiny prikryté na miernom ohreve bez soli dovtedy, kým fazuľa nezmäkne. Podľa potreby prilejeme vodu. Ošúpeme paradajky, dužinu nakrájame na kocky, mladú cibuľku na krúžky a očistíme mrkvu. Z uvarenej fazule vyberieme kolená, rozoberieme ich na mäso, tuk a kosti, pričom chudé mäso odložíme na teplé miesto. Banány ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a spolu s nastrúhanou mrkvou pridáme k fazuli. Varíme 10 minút, potom osolíme a okoreníme. Zahrejeme olej, všetku cibuľu podusíme, pridáme nakrájané paradajky a osolíme. Túto zeleninovú zmes podávame na tanieroch spolu s fazuľou a chudým uvareným mäsom.
Pre 4 osoby potrebujeme: 1 veľkú cibuľu nakrájanú na plátky, 1 lyţičky zrniečok čierneho korenia, Ľ lyţičky mlet?ch klinčekov, vodu, 1 lyžicu oleja, 1 kúsok škorice, 500 g kuracích pŕs nakrájaných na väčšie kúsky, 1 a 1 cm jemne posekaného zázvoru, trošku kardamómu vcelku, 500 g zrelých ošúpaných a rozštvrtených paradajok (môžeme nahradiť konzervovanými), 1 posekanej zelenej papričky chili, 3 uvarené zemiaky strednej veľkosti, soľ, mleté čierne korenie, cukor na dochutenie, posekanú petržlenovú vňať.
Postup: V 65 ml vody dáme variť cibuľu so zrniečkami korenia a klinčekmi. Keď voda zovrie, pridáme olej a škoricu a cibuľu podusíme do sklovita. Na tejto zmesi zo všetkých strán osmažíme kuracie prsíčka spolu so zázvorom a kardamómom. Potom prilejeme 50 ml vody, zmiernime ohrev a spolu so štvrtkami paradajok a štipľavou papričkou varíme 20 minút. Napokon pridáme ešte zemiaky, soľ, korenie a trošku cukru. Varíme ďalších 30 minút, pričom podľa situácie môžeme pridať ešte trošku vody. Odstránime škoricu s kardamómom a hotové jedlo ozdobíme petržlenovou vňaťou. Podávame s ryžou alebo hriankou.
Potrebujeme: 250 g margarínu, 200 g práškového cukru, 4 vajcia, štipku soli, ˝ lyžičky mletého zázvoru, postrúhanú kôrku a šťavu z jedného citróna, 1 až 2 lyžice rumu, 4 až 5 zrelých banánov, 100 g nahrubo posekaných orieškov kešu (alebo mandlí), 350 g polohrubej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, strúhanku, práškový cukor na posypanie hotového koláča.
Postup: Cukor s margarínom vymiešame do penista, postupne pridávame vajcia, soľ, zázvor, citrónovú kôrku, banány zmixované s citrónovou šťavou a rumom, oriešky a napokon múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto má byť kompaktné, ale musí aj padať z varešky. Ak je prituhé, pridáme trošku rumu, ak je riedke, zahustíme ho múkou. Cesto pečieme približne hodinu v dôkladne vymastenej a strúhankou vysypanej forme v rúre vyhriatej na 160 až 180 stupňov Celzia. Stav koláča kontrolujeme špáradlom. Keď je upečený, necháme ho vychladnúť, vyklopíme na tácku a posypeme práškovým cukrom.