potraviny, vyhýba sa nezdravým jedlám. Spústa rád však odporuje všetkému, na čo sme boli asi doposiaľ zvyknutí a stáva sa, že občas nevieme, čím sa vlastne máme riadiť.
Čo sú to zdravé a nezdravé potraviny? Ktoré sú to? Predstavy o tom, ktoré potraviny sú takzvané nezdravé, sú rozdielne. Najčastejšie si pod týmto pojmom predstavíme zemiaky "nasiaknuté" dusíkom, olovom nabité ovocie alebo mastné mäso či presladený múčnik na tanieri. Zástancovia najrôznejších smerov správneho stravovania ponúkajú ďalšie výklady a za jedinú záruku trvalého zdravia považujú surovú stravu, podľa iných treba z jedálnička vylúčiť úplne všetko okrem hnedej ryže, obilnín a rýb. Existujú tisícky kníh o správnej výžive, o jedle ako jede a pod. Keď sa povie "jedlo ako jed", myslí sa tým napr. cukor a biela múka. Tým, že jeme cukor, zbytočne priberáme a neprospieva to črevám ani zubom. Takže netreba ho jesť na kilá, ale zredukovať na gramy. Bielej múky sa až tak veľmi nemusíme obávať, urobíme však lepšie, ak uprednostníme výrobky z celozrnej. Biela múka nie je ani taká nezdravá, ako ochudobnená o mnohé z toho, čo podporuje správne fungovanie čriev. Mali by sme tiež vedieť, že celozrná múka je horšie stráviteľná a preto nie je zdravé preháňať jej konzumáciu.
Podľa lekárov nie je riešením ani dôsledné vegetariánstvo, ale ani jedálniček pozostávajúci iba z mäsa. Najhoršie pre organizmus sú údeniny. Tých by sme mali jesť iba o trošku viac ako šafranu. Veľmi často čítame a počúvame rady jesť ovocie a zeleninu iba z tuzemska. To jednoducho nejde. Znamenalo by to vylúčiť citrusy, banány, ale aj zemiaky a paradajky, veď ich domovinou je americký kontinent, aj keď ich Európa pestuje pekných pár storočí. Niektorí dokonca odporúčajú jesť iba to, čo vyrastie v okruhu niekoľkých desiatok kilometrov od miesta nášho bydliska. Je pravda, že citrusy nahradí čo do obsahu vitamínu C petržlen a kyslá kapusta, ale bez nich by to tiež asi nebolo správne. Preto netreba citrusy preceňovať a prepchávať sa banánmi. Dodržiavajme rozumnú mieru v konzumovaní všetkých druhov ovocia a zeleniny ak nám nespôsobuje ťažkosti - napr. alergiu, meteorizmus a iné.
Keď sa to všetko zosumarizuje, máme bludný kruh. Ako sa z neho dostaneme von? Nie je správne podliehať módnym "jedálnym" smerom, jesť superzdravú stravu s nechuťou, lebo nám neprospeje. Ak na zlepšenie trávenia zjeme s nechuťou mrkvovú polievku, tá pomôže. Ten, kto skúsil jesť iba surovú alebo iba mäsitú stravu, či ryžu a obilniny, zistil, že mal na výber iba niekoľko jedál, ktoré sa mu prejedli. A tak pustil k vode inovovaný jedálniček a vrátil sa tam, odkiaľ vyšiel. Jesť niečo len preto, že nám to niekto poradil nie je správne, najmä ak nie sme o správnosti tejto rady presvedčení a nie je podopretá serióznymi informáciami. Držme sa zásady pramatiek: z každého rožku trošku, lebo tá "troška" môže byť pestrá a neuškodí nám.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.